Kaksineuvoinen palauttaa toimintojaan porrastetusti normaaleiksi

Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa on arvioitu, että joitain toimintoja voidaan ryhtyä palauttamaan kohti normaalia.

– Korona-epidemian tilanne koko Etelä-Pohjanmaalla on hyvin rauhallinen. Kuten tiedämme, maan hallitus palauttaa porrastetusti toimintoja kohti normaalia, johtaja Piia Kujala taustoittaa.

Hyvinvointiasemien sairaanhoitajan vastaanotot avautuvat viikolla 21. Vastaanotot toimivat osaviikkoisesti ja palvelevat vain ajanvarauksella kiireettömissä asioissa. Kaikki infektio-oireista kärsivät asiakkaat hoidetaan edelleen Kauhavan hyvinvointikeskuksen infektiopoliklinikalla.

Neuvola- ja fysioterapiavastaanotot palvelevat normaalisti.

– Kuntayhtymä Kaksineuvoisen terveyskeskuksessa ei ole muodostunut jonoa palveluun pääsyn suhteen, vaikka olemme eläneet poikkeustilanteessa. Asiakkaiden asiat on hoidettu tavalla tai toisella, ja myös normaalit lääkärin vastaanotot toimivat. Hoidon saatavuus tällä hetkellä on kiireettömään lääkärin vastaanotolle kahdeksan päivää. Ajan varaaminen kaikkiin toimintoihin on tärkeää, koska näin suojaamme kaikkia asiakkaitamme ja henkilökuntaamme.

Kaksineuvoisen suun terveydenhuollossa on supistettu toimintaa erityisesti siksi, että suojavarusteiden riittävyyttä on pyritty turvaamaan. Kujalan mukaan suojavarusteiden saatavuus on parantunut.

– Tämän vuoksi suun terveydenhuolto palauttaa toimintaansa vähitellen. Erityisesti suun terveydenhuollossa hoidetaan nyt lasten ja nuorten suun terveydenhuoltoa, oikomishoitoa sekä normaalia suun terveydenhuollon päivystystoimintaa ja mahdollisuuksien mukaan myös aikuisten suun terveydenhuoltoa.

Suun terveydenhuollon yksiköiden toiminta palautuu edellä kuvattuun 18.5. alkaen.

– Kehitysvammaisten ja mielenterveysasiakkaiden työ- ja päivätoimintojen osalta odotamme vielä sosiaali- ja terveysministeriön ja aluehallintovirastojen ohjeistuksia. Työ- ja päivätoiminnat ovat sulussa, mutta niiden asiakkaiden palvelutarpeita hoidetaan ja pärjäämistä varmistetaan yksilöllisillä tavoilla. Myös muiden vammaispalvelujen asiakkaiden kohdalla on tehty yksilöllisiä järjestelyjä, joilla pyritään turvaamaan heidän hyvinvointinsa.

Kaksineuvoisessa soitetaan edelleen ikäihmisten ”Mitä kuuluu” -puheluita. Puheluita on tässä vaiheessa soitettu erityisesti vanhimmille ikäryhmille.

– Kaksineuvoisessa halutaan suojata asiakkaina olevia ikäihmisiä, vaikka epidemiatilanne on hyvin rauhallinen. Kotihoidossa ja tästä päivästä alkaen myös asumispalveluissa käytetään maskeja suojaamaan asiakkaiden terveyttä. Tämä on ehdottomasti ennaltaehkäisevää toimintaa, ja perustuu STM:n sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin määräyksiin, Kujala toteaa.