Kaaressa avautuu huomenna lapualaisen Unna Takalon näyttely

Galleria Kaaressa voi tutustua 4. – 28.5. kirjaston aukioloaikoina Unna Takalon näyttelyyn Synnyin mustikasta.

– Näyttelyssäni on kolme osaa: alku, murros ja toinen alku, taiteilija kertoo.

– Mustikka on kuvattu eri vaiheissa taakkana, yksinäisyytenä, vapautena, vastarintana, hauskuutena ja hulluutena. Välillä se muuttaa muotonsa materiaksi nauttien elämän kepeydestä ja söpöydestä, välillä se on surulintu sulat tahriutuneina mansikkarahkaan. Pääteoksessa ”Synnyin mustikasta” mättäästä nousee vastatuulesta kasvanut varpu, jonka ympärille kasvoi kaikesta huolimatta kokonainen, villi metsä.

Takala kertoo, että hänen työskentelyssään kokeellisuudella on iso rooli.

– Työskentelen aina puolet tietoisesti ja puolet tiedostamatta, niin musiikissa kuin maalatessakin. Etenkin maalausprosessissa on tärkeä löytää tasapaino tuhoamisen ja luomisen välillä.

Maalausten lisäksi Takalo tekee taidevideoita, runoja ja musiikkia nimellä UNTA.

Takalo on vuonna 1994 syntynyt monitaiteilija Lapuan Hellanmaasta. Teoksissaan hän käsittelee usein identiteettiin, irrallisuuteen ja muihin sisäisen maailman mutkiin liittyviä teemoja. Viime aikoina hän on kiinnostunut yhä enemmän yhteiskuntakritiikistä taiteen keinoin. Takaloa kiehtovat rumankauneus, asioiden ristiriitaisuus, hylätyt tavarat, hattaramelankolia ja ajatushaahuilu. Inspiraatiotaan hän ruokkii tietoisesti kirjallisuudella ja kirpputorikierroksilla.

– Näyttelyni nimi tulee siitä, että sanoin usein pienenä syntyneeni mustikasta. Silloin en tiennyt, mitä sillä tarkoitin, mutta koin olevani mustikka mansikkamaalla. Tuota mukana pysynyttä toiseuden tunnetta olen käsitellyt paljon myös taiteessani.