Kauhavalla on todettu yhteensä viisi koronatartuntaa – johtava ylilääkäri toivoo kuntalaisten käyttävän maskeja edelleen ja välttämään lähikontakteja

Viiden koronatartunnan raja rikkoutui Kauhavalla tällä viikolla. Kun viisi tartuntaa on todettu, kunta on näkyvillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkistamissa kuntakohtaisissa luvuissa. Lisäksi on tullut esiin positiivisia löydöksiä henkilöiltä, jotka oleilevat Kaksineuvoisen alueella mutta joiden kotikunta ei ole täällä.

– Mitään yksittäistä tapausryvästymää ei alueella ole, eikä tartuntoihin liity altistumista julkisilla paikoilla. Koko kuntayhtymässä kaikki virukselle altistuneet on tavoitettu, ja heidät on asetettu karanteeniin. Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo.

– Positiivisen näytteen antaneet asetetaan eristykseen, ja heille mahdollisesti altistuneet henkilöt, kuten muut samassa taloudessa asuvat tai muuten läheisessä kontaktissa olleet, asetetaan aina karanteeniin. Karanteenissa on tähän mennessä ollut yli 50 henkilöä.

Ojalan mukaan Etelä-Pohjanmaa on palannut koronan suhteen takaisin perustasolle. Kaksineuvoisen alueella tilanne on pysynyt rauhallisena koko epidemia-ajan.

– Iso kiitos kuuluu alueemme kuntalaisille, jotka ovat esimerkillisellä tavalla jaksaneet noudattaa korona-ajan suosituksia. Hygieniaa on tehostettu ja turvavälit on pidetty mielessä. Maskeja on kaupoilla näkynyt kiitettävästi, ja myös kuntayhtymän palveluihin on hyvin tultu suojaimet kasvoilla, Ojala kehuu.

– Vaikka mieli tekisi, vielä ei ole kuitenkaan syytä huokaista helpotuksesta. Emme voi tuudittautua siihen ajatukseen, että eläisimme täällä lintukodissa. Tartuntaketjut voivat levitä hyvin nopeasti myös meidän alueellamme.

Ylilääkäri vetoaa kuntalaisiin, jotta tilanne saataisiin pidettyä maltillisena vastedeskin. Maskin käyttö on ensiarvoisen tärkeää, samoin lähikontaktien välttäminen muutoin kuin perhepiirissä.

– Jos oleilet ilman maskia samassa huoneessa sellaisen maskittoman henkilön kanssa, joka seuraavana päivänä osoittautuu koronapositiiviseksi, sinut katsotaan altistuneeksi ja asetetaan karanteeniin. Sen sijaan, jos molemmilla olisi ollut maskit, eristyksessä olisi teistä ainoastaan koronapositiivinen henkilö, Ojala antaa yksinkertaistetun esimerkin.

– Jos molemmilla on maskit, tartunnan mahdollisuus on hyvin pieni. Käyttämällä maskia pidät huolta paitsi itsestäsi myös muista. Kukaan ei voi pysäyttää koronaa yksin. Tarvitaan edelleen yhteen hiileen puhaltamista koko väestöltä.