Tilaajalle

Heijastumaa kaikesta

Jos pitää taidetulkintojen tekemisestä, siihen on marraskuussa Kauhavalla otollisin paikka kuvataiteilija Tapio Hirvosen Sininen pilvi, punainen puu -näyttely Kaaressa. Kuortanelaisen maalausten äärellä havahtuu esiin pulpahtaviin hahmoihin, ja tulee pohdittua, mitä kaikkea löytyy abstraktien vetojen takaa.

– Siellä on luontoa, eläimiä ja vuodenaikoja. Ympäröivä luonto ja ilmasto ovat minulle tärkeitä ja olenkin huolissani ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista, 52-vuotias Hirvonen kertoi.

Hän poimii kokemastaan virrasta teemoja, ja siksi tyyli on muotoutunut improvisoivaksi.

– Toivon, että ennakoimattomuuteni luo katsojalle jännitettä. Pidän myös pelkistävyydestä ja rosoisesta estetiikasta. Lisään tunnistettavia asioita mukaan, jos se tuntuu olennaiselta.

Lisäksi tauluihin on kätkettynä ihmismielen monikerroksisuutta.

– Läsnäolo ja nyt-hetken arvostaminen ovat töissäni tärkeitä teemoja. Kauhavan -näyttelyyni tekemäni työt ovat heijastumaa kaikista aiemmista havainnoistani ja todellisuuden kokemisesta maalatessani.

Teoksissa on luonnollisesti siis paljon siveltimen käyttäjää itseään.

– Taiteilijana toimiminen on kokonaisvaltainen elämisen ja asioiden näkemisen tapa. Taiteen tekeminen on minulle henkistä harjoitetta ja meditaatiota.

Mia Kärkkäinen