Tilaajalle

Heepee Designin yrittäjä haluaa pitää kiinni kotimaisuudesta, korkeasta laadusta ja ekologisuudesta

Valkoinen paperi, lyijykynä, pyyhekumi, mustia tusseja ja käsi, joka tottelee luovaa mieltä. Vain niitä alahärmäläinen Henna Perttula on tarvinnut suunnitellessaan muun muassa Voimatar- ja Valotar-keittiöpyyhkeitä, -tarjottimia, -leikkuulautoja sekä -kortteja.

– Teen designit käsin, missä on tietysti se ongelma, että jos tulee virhe, pitää aloittaa alusta. Tietokoneella virheen voisi deletoida, Perttula sanoo mutta lupaa ainakin toistaiseksi pysyä valitsemallaan linjalla.

– Kaikki lähtee siitä, että luonnostelen kuvan lyijykynällä. Kun olen tussittanut piirroksen lopulliseen muotoon, vien sen jollekin kolmesta yhteistyökumppanistani.

Yksi Perttulan tarkoittamista tahoista valmistaa paperituotteet, toinen pellavaiset ja puuvillaiset pyyhkeet ja kolmas tarjottimet sekä leikkuulaudat, joiden sisus on koivuviilua ja pinta melamiinia.

– Kotimaisuus, laatu ja ekologisuus olivat minulle ykkösarvoja, kun valitsin kumppaneita. Esimerkiksi pyyhkeiden värit ovat myrkyttömiä ja ylijäämäväri hävitetään ympäristöä ja energiaa säästäen, hän tarkentaa.

– Leikkuulautoja testasin itse pilkkomalla punajuurta ja tomaattia. Halusin varmistaa, että valkoinen pysyy valkoisena.

Perttula tietää, että voisi teettää tuotteensa halvemmalla vaikkapa Ruotsissa. Todellinen vaihtoehto se ei ole.

– Heepee Designin pyyhe maksaa 15 euroa. Jostain saa vitosella kolme. Olen pessyt ja pitänyt oman keittiöni pyyhettä, ja se on edelleen kuin pakasta vedetty. Halpa vaihtoehto alkaa äkkiä venyä ja paukkua. Toivoisin ihmisten ymmärtävän, mistä hinnanero johtuu.

Henna Perttula perusti vuonna 2016 Heepee Designin tekemään ja tuotteistamaan mustavalkoisia, graafisia kynäilyjä.

– Olin kypsytellyt ideaa varmaan 20 vuotta. Rykäisin yritystoiminnan käytiin, kun enoni vaimo kysyi, olisiko minulla jotain, josta voisi taikoa tavaraa joulumyyjäisiin, Perttula muistelee.

– Oli minulla, kysyjän mielestä valmiita kortteja, vaikka itse suhtauduin niihin tosi kriittisesti. Ensimmäiset kortit myytiin Lapuan keilahallin pienimuotoisessa tapahtumassa muutama viikko myöhemmin.

Perttulan taidetta ja käyttöesineitä on kaupan lähinnä messuilla.

– Lisäksi myyn niitä kotoa. Tilauksia voi tehdä esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa, hän vinkkaa.

Kun yritys oli jo pystyssä, Henna Perttula suoritti vuoden mittaiset opinnot yksityisessä Helsinki Design Schoolissa ja valmistui taidegraafikoksi.

– Pää raksuttaa uusia ideoita, mutta en ole lähtenyt levittämään tuotteita jälleenmyyjille vaan olen halunnut pitää toiminnan tällaisena puuhasteluna. Tykkään, että kun joku tavara vaihtaa omistajaa, tiedän, kuka sen ostaa ja mihin se menee, Perttula toteaa.

– Vaikka olen piirtänyt enemmän omaksi ilokseni kuin leivän hankkimisen pakosta, joskus käy mielessä, että voisihan tällä ansaitakin.

Anu Nahkala