Härmän lukiosta 41 uutta ylioppilasta

Härmän lukio sai 41 uutta ylioppilasta. Lauantaina lakitettu ikäluokka oli koulun historian 57:s.

– Kaikkiaan Härmän lukiosta on valmistunut 2749 ylioppilasta. Sen lisäksi tänään Härmässä lakin saa Valkeakosken Tietotien lukiossa ylioppilaaksi kirjoittanut opiskelija, kertoi rehtori Jari Salminen avaussanoissaan.

Tuoreet ylioppilaat saivat ansaitsemansa kiitokset:

– Olette saamassa päätökseen 12-vuotisen opiskelutaipaleen, noin 2280 koulupäivää, ja saavuttamassa ylioppilaan tutkinnon. Se on asia, jota kannattaa juhlia. Olette ahertaneet riittävän laadukkaasti ollaksenne tämän päivän sankareita, rehtori kehui.

Härmän lukiossa sähköiset kokeet saatiin vietyä lähes häiriöttömästi läpi. Rehtori totesi, että julkisessa keskustelussa on useasti noussut esiin lukiolaisten jaksaminen.

– Lukio-opiskelu koetaan varsin raskaaksi ja kuluttavaksi. On helppo ajatella, että pärjättiin sitä ennenkin. Ei ennen vanhaan kukaan väsynyt koulunkäynnistä.

– Minusta kyseessä on koko yhteiskunnan muuttuminen. Ilmapiiri korostaa kilpailua, pärjäämistä ja tietynlaiseen muottiin sopimista.

Salmisen mukaan kilpailumentaliteettiin on helppo mennä mukaan. Nuoren koko elämänkaari on kilpailua, ensin hyvistä hoitopaikoista, kouluista ja opiskelupaikoista, sitten alkaa työelämän kilpajuoksu.

– Ulkonäössäkin kilpaillaan, kenellä on pienin vatsa ja parhaat pusuhuulet. Täytyy todeta, että tämän kilpailun olen jo hävinnyt, rehtori nauratti juhlayleisöä.

Salminen peräänkuulutti, voisiko kilpailuhengessä olla osittainen syy siihen, että Suomessa syntyy niin vähän lapsia.

– Olemme Härmän lukiossa koittaneet vähentää tuntemusta, että taas tässä kilpaillaan. Kannamme huolta opiskelijoidemme hyvinvoinnista. Iloiset naamat ja ylöspäin osoittavat suupielet ovat parasta antia koulupäivässä.

Härmän lukiota moititaan siitä, että sinne ei ole keskiarvorajaa. Rehtorin mielestä asiassa on ollut myös tahallista väärin ymmärtämistä.

– Jokainen saa ja jokaisen täytyy opiskella omista lähtökohdistaan niin menestyksekäästi kuin pystyy. Jokainen opiskelija tekee kokeita ja tehtäviä itselleen. Minä olen ylpeä meidän ylioppilaistamme. Tiedän, että joukossa on monia hienoja suorituksia, mutta en usko ylioppilaskirjoitusten ranking-listojen autuaallisuuteen. Tuntui toki hyvältä huomata käyrämme osoittavan ylöspäin.