Tilaajalle

Hapotinkaupan markkinajohtaja palkittiin Vuoden yrityksenä Ylihärmässä

Risteilijän keinuessa Pohjanlahden aalloilla viime viikonloppuna Happowa Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Johannes Holkkola otti vastaan Ylihärmän Yrittäjät ry:n tämänvuotisen Vuoden yritys -palkinnon. Yhdistys huomioi kunniakirjalla myös yrityksen perustajan Sauli Holkkolan.

– Happowa on tällä hetkellä markkinajohtaja hapotinlaitteissa, Ylihärmän Yrittäjien puheenjohtaja Matias Keskinen kehuu.

Ylihärmän Kankaalla, Kauhavan Yrityskiinteistöjen hallissa toimivan Happowan päätuote on pumppu, jolla säilöntäaine sekoitetaan karjan rehuun, kun heinä on korjattu pellolta paalaimella, noukinvaunulla tai silppurilla.

– Jos tilalla on eläimiä ja niille tehdään rehua, hapottimenkin on pakko olla kunnossa. Investointi on pieni, jos vertaa isoihin koneisiin, mutta laite on ketjussa yhtä lailla tärkeä, Holkkola selvittää.

Käynnissä oleva maatalouden murros, joka näkyy tilakoon kasvun jatkumisena, heijastuu Happowan bisnekseen.

– 10 – 15 vuotta sitten meni huomattavasti pienempiä pumppuja kuin nyt. Korjuukapasiteetti on kasvanut, ja pumppausjärjestelmän pitää pysyä perässä. Tiloilla koneet ovat yhä suurempia, ja lisäksi on tullut urakoitsijoita, jotka tekevät rehua rahtina. Heidän koneensa ovat kovalla käytöllä, Holkkola tietää.

– Alusta asti haasteena on ollut se, että pumput ovat tekemisissä happojen kanssa. Ne ovat aika ärtsyjä aineita, joten materiaalien pitää olla sitä mukaa. Jos käyttää mitä tahansa muovia, se saattaa hapon takia sulaa.

Happowan juuret juontavat vuoteen 1996, jolloin Johannes Holkkolan isä Sauli Holkkola perusti nimeään kantavan osakeyhtiön.

– Ensin tehtiin sähköjohtosarjoja Juncarin peräkärryihin. Hapotinhommat alkoivat vuonna 2009 sopimusvalmistuksella Junkkarille, Johannes Holkkola kertoo.

Hänelle vetovastuu siirtyi sukupolvenvaihdoksella vuonna 2017, ja samassa yhteydessä Sauli Holkkola Oy:stä tuli Happowa.

– Olin yritystoiminnassa aina jollain tavalla mukana, opiskeluaikana toki vähemmän, samoin työskennellessäni jonkun aikaa ABB:llä. Etelä-Suomessa asuminen kuitenkin alkoi kyllästyttää, ja kun olin seurannut isän työtä sivusta, se rupesi tuntumaan vahvasti omalta, Holkkola taustoittaa.

– Kun isän eläköitymisikä alkoi tulla vastaan, piti tehdä päätöksiä. Päätin näin ja olen ollut ihan tyytyväinen.

Yritys on tehnyt 2010-luvulla useita liiketoimintakauppoja, viimeksi tänä vuonna se hankki Junkkarin koko hapontinliiketoiminnan.

– Segmentti on aika kapea, ja kilpailijoitakin on. Tietysti ne ovat vähentyneet, kun on osteltu pois. Muutama yritys tekee vastaavia tuotteita, mikä on ihan hyvä; pysyy itse terävänä, Holkkola sanoo.

– Jotain uutta pitää tietysti kehitellä, mutta nyt alamme olla niissä tavoitteissa, jotka asetin viisi vuotta sitten: tunnettuus on lisääntynyt, ja markkina-asema on vahva.

Seuraavaksi Happowa hamuaa nykyistä suurempaa siivua viennistä. Tällä hetkellä viennin osuus myynnistä on vajaat 10 prosenttia.

– Tähtäämme lähinnä Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin. Niissä on potentiaalia.

Holkkola korostaa, että Happowan tasainen kasvu ei ole soolosuoritus vaan tiimityötä.

– Isäukko laittoi asiat kuntoon ja opasti minut sisälle alaan ja yrittämiseen yleensä. Pääsin ponnistamaan vakaalta pohjalta.

Holkkola kiittää myös henkilöstöä, johon kuuluvat hänen vaimonsa, sisarensa ja kaksi perheen ulkopuolista.

– Työväki on sitoutunutta ja tekee hommia hyvällä yhteishengellä ja huumorilla.

Sauli Holkkola Oy:n toimitilat olivat pitkään yrittäjän kodin pihapiirissä.

– Niitä laajennettiinkin kaksi kertaa, mutta silti tuli ahdasta. Kun Yrityskiinteistöt tarjosi tätä paikkaa, muutimme loppuvuodesta 2016. Kaupungin yhtiö teki hienon työn kunnostamalla tiloja meille.

Anu Nahkala