Etelä-Pohjanmaalla tällä hetkellä kuusi varmistettua koronatartuntaa, koko maassa 272 tartuntaa, ylilääkäri Ojala muistuttaa seuraamaan tiedotuskanavia

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ylilääkäri Heidi Ojala kertoi Kauhavan kaupungin ja terveyskuntayhtymä Kaksineuvoisen kello 14.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina 16.3. tuoreet koronatartuntalukemat.

– Nyt Suomessa on 272 tartuntaa. Etelä-Pohjanmaalla on tähän mennessä ollut neljä tapausta, uusimman tiedon mukaan on kaksi uutta, eli yhteensä on kuusi varmistettua tapausta, Heidi Ojala kertoi.

Ojala totesi, että Kaksineuvoinen noudattaa omassa toiminnassaan luonnollisesti THL:n ja sairaanhoitopiirin suosituksia.

– Aika moneen tilanteeseen täytyy käyttää myös maalaisjärkeä ja miettiä itse, miten yksittäisiä tilanteita ja tapauksia ratkotaan.

Ojalan mukaan näyttää siltä, että tauti on lähtenyt ”voimaperäisesti” liikkeelle Etelä-Suomesta.

– Etelä-Suomesta se etenee hiljoikseen kohti pohjoista. Tämä antaa tietysti meille vielä peliaikaa tehdä tarvittavia varotoimenpiteitä, ennen kuin pandemiatilanne myös meillä Etelä-Pohjanmaalla pääsee kovin pahaksi, Ojala toteaa.

Kuntayhtymässä on tehty linjauksia siitä, mitä toimintoja lähdetään väistämään ja ajamaan alas, niin että saadaan kiireelliset ja pakolliset asiat hoidettua.

– Ohjeistuksia on tämän päivän aikana tarkennettu vielä lisää. Tilanne elää todella nopeasti. Viime viikolla annetut ohjeistukset on jo tänään päivitetty, ja nämä menevät nyt joka päivä, jopa tunti tunnilta uusiksi.

– On tärkeää seurata tiedotuskanavia, Ojala muistutti.

Kaksineuvoisen vt. johtaja Piia Kujala totesi, että Kaksineuvoisella on olemassa valmiussuunnitelma, samoin kuin kaikilla julkisilla organisaatioilla.

– Hyvin paljon teemme toimillamme sen eteen, että asiakasturvallisuus säilyy, ja teemme lisäksi töitä sen eteen, että potilaat, jotka tarvitsevat hoitoa nyt juuri, sen saavat. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että meidän on myös lopetettava sellaisia toimintoja, jotka voivat tässä tilanteessa odottaa. Lisäksi meillä on tietysti laaja kirjo erilaisia yksiköitä, jotka ovat riskiyksiköitä, esimerkiksi asumispalveluyksiköt, niiden vuoksi meillä on myös toimenpiteitä.

Asumispalveluyksiköihin on laitettu tänä aamuna voimaan vierailukielto.

Kujala kertoi, että tänään on ryhdytty myös kiireettömien lääkäriaikojen perumiseen.

– Lähtökohtaisesti kiireettömiä aikoja ei enää anneta. Se johtuu täysin siitä, että meidän täytyy turvata kiirevastaanoton ja osaston toiminta.

Kouluterveydenhuollon lääkärintarkastukset perutaan.

– Kokonaisuutena muistutan siitä, että tällä hetkellä on hyvin paljon tavallista kausiflunssaa, eli kaikki oireet, joita flunssaksi ilmenee, eivät toki ole sitä koronaa. Tämä on kausi-influenssa-aikaa, Kujala rauhoitteli.