Etelä-Pohjanmaa palasi pandemian perustasolle, ravintoloiden sulku päättyy sunnuntaina

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronanyrkki nyrkki linjasi eilen tiistaina 23.3., että Etelä-Pohjanmaa palautuu pandemian kiihtymisvaiheesta perustasolle.

Linjaus on tehty Nyrkin ylimääräisessä kokouksessa ja se annettiin tiedoksi THL:lle. Perustasolle siirtymistä on arvioitu tartuntojen ilmaantuvuuden, sairaalahoidon tarpeen, tartunnanjäljityksen ja positiivisten näytteiden osuuden perusteella.

Perustasolle palaaminen ei tuo välittömästi isoja muutoksia eteläpohjalaisten arkeen, mutta käytännössä se tarkoittaa ainakin sitä, että Etelä-Pohjanmaalla ravintoloiden sulku päättyy sunnuntaina 28.3.

Ylilääkärin Matti Rekiaron mukaan pandemian perustasolle palaaminen on osoitus eteläpohjalaisten hyvästä sitoutumisesta yhteisiin torjuntatoimiin.

– Pandemian perustasolla voidaan tiukkoja rajoituksia lieventää ja palata lähemmäksi normaalia elämää. Ajautuminen uudestaan kiihtymisvaiheeseen estetään vain jatkamalla turvavälien noudattamista, kasvomaskien käyttöä ja hyvää käsihygieniaa, ylilääkäri toteaa.

Nyrkin aikaisemmin antamat suositukset ja aluehallintoviraston 10 hengen kokoontumisrajoitus ovat voimassa 31.3.2021 saakka.

Etelä-Pohjanmaalla tartuntatautitilanne on pysynyt sairaanhoitopiirin mukaan vakaana viimeiset kolme kuukautta.

– Tartuntojen määrä oli joulu-, tammi- ja helmikuussa noin sata ja maaliskuussa samaa tasoa. Neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuus on 24,9/100 000 asukasta (48 tapausta) ja seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus on 13,5 (26 tapausta). Koronapotilaiden osastohoito on voitu toteuttaa pääosin alueen terveyskeskuksissa. Tartuntalähteet on pystytty selvittämään hyvin ja positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista koronanäytteistä on jäänyt matalaksi (alle 1 %).