Esitys: Hyvinvointiasemat kiinni porrastetusti – Alahärmä ja Kortesjärvi 1.1.2021, Ylihärmä hyvinvointikeskuksen valmistuttua

Jos Kaksineuvoisen yhtymähallitus hyväksyy ensi tiistaina vt. kuntayhtymän johtajan Piia Kujalan esityksen, se esittää jäsenkunnilleen, että Alahärmän ja Kortesjärven hyvinvointiasemat suljetaan 1. tammikuuta 2021 ja Ylihärmän hyvinvointiasema sitten, kun Kauhavan uusi hyvinvointikeskus on valmis.

Esityksen mukaan Kaksineuvoisen jäsenkunnat ovat antaneet vuoden 2021 talousarviovalmistelun raamiksi vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaiset rahoitusosuudet, eikä tavoitetta saavuteta ilman rakenteellisia muutoksia palveluverkostossa.

Kolmen hyvinvointiaseman sulkeminen kokonaan tuo 586 000 euron säästöt vuodessa.

Kuntayhtymän talouden tasapainottamistyöryhmä, johtoryhmä ja yhtymähallituksen kaksi iltakoulua kävivät läpi eri vaihtoehtoja. Niiden joukossa olivat muun muassa malli, jossa Ylihärmän asema jatkaa, ja niin sanottu hybridimalli, jossa mikään asema ei menisi kokonaan kiinni vaan kaikki tarjoaisivat palveluita vielä nykyistä supistetummin.

Kujala esittää yhtymähallitukselle myös, että kaupungille lähtisi viesti suun terveydenhuollon tarpeista. Koulurakentamisessa pitäisi huomioida, että oppilaille tehtäviä hammastarkastuksia varten on tilaa.