Elias Kalliokoski säväytti kansainvälisessä rallicrossdebyytissään – jarrut liekeissä palkintokorokkeelle

Alahärmäläinen, juuri 13 vuotta täyttänyt Elias Kalliokoski nousi uransa ensimmäisessä kansainvälisessä rallicrosskilpailussa Ruotsin Höljesissä palkintokorokkeelle. Crosskart Junior -luokassa kilpaillut Kalliokoski ajoi kolmanneksi ja kuudenneksi. Kilpailua vaikeuttivat alkuerissä tuleen syttyneet jarrut ja viimeisessä finaalissa katkennut kaasuvaijeri. Kokonaisuutena viikonloppu sujui hyvin. Kalliokoski on sarjassa kolmantena, vain kolmen pisteen päässä sarjaa johtavasta suomalaisesta Raoul Dahlqvistista.

Rallicrossin mekassa, Ruotsin Höljesissä, ajettu RallyX Nordicin kauden avausosakilpailu ajettiin neljän päivän aikana, All Star Magic Weekend -nimellä aateloidussa kilpailussa Crosskart Junior -luokka ajoi ensimmäisen kilpailun torstaina, perjantaina radalla olivat legendat, mm. Per Eklund, Stig-Olov Walfridson ja Marcus ”Bosse” Grönholm. Juniorit jatkoivat kilpailua jälleen lauantaina ja sunnuntaina toisella osakilpailulla.

Kalliokosken torstai käynnistyi tulisesti, auton jarruissa oli vikaa, ja ensimmäisessä lähdössä Kalliokoski tuli maaliin jarrut liekehtien. Toisessa erässä takajarrut katosivat tyystin, mutta härmäläinen sai luovittua autonsa maaliin. Kolmannessa erässä kaikki toimi, ja Kalliokoski jysäytti kunnon pommin. Aika oli koko porukan kovin, ylivoimaisella kolmen sekunnin marginaalilla. Finaaliin toisesta rivistä startannut Kalliokoski piti kolmatta sijaa hallussaan alusta loppuun ja nousi tulevan 13-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi palkintokorokkeelle.

– Alku oli tahmeaa, ensin jarrut jumittivat ja lopulta syttyivät palamaan. Vesa-isä ja suurena apuna ollut Jorma ”Purkke” Saarinen saivat ne kuitenkin korjattua, ja pääsin jatkamaan kilpailua. Kolmas erä meni jo sitten hyvin, pääsin kunnon vauhtiin. Finaalin startti epäonnistui kun auto nyykkäsi, mutta menin heti lisälenkille ja lähdin ajamaan muita takaa. Kakkospaikka ei jäänyt kauaksi, kierros lisää niin olisin voinut yrittää ohitusta, Kalliokoski kertaa.

Toisessa osakilpailussa alkuerät sujuivat ilman suurempia murheita, Kalliokoski selvitti tiensä semifinaalin toisesta rivistä finaaliin, siellä lähtöpaikka oli kolmas ruutu. Viikonlopun viimeinen lähtö jäi kuitenkin kesken, sillä kolmannella kierroksella kaasuvaijeri katkesi.

– Toisenkin kilpailun alkuerissä olisi ollut parannettavaa. Edelleen startit epäonnistuivat, ja päivä oli yhtä muiden takaa-ajoa. Lähtöjä pitää treenata, pitää saada parannettua sekä autoa että kuskia. Finaalissa tunsin, kuinka kaasuvaijeriin tuli jotain vikaa, yritin olla painamatta kaasua liian nopeasti pohjaan ja ajaa varovasti, mutta poikkihan se lopulta meni. Ensimmäistä kertaa kansainvälisellä tasolla ja ensimmäinen kesäkisa tuolla autolla, joten hyvä fiilis kuitenkin jäi. Jatkoa odotellaan, Kalliokoski päättää.

RallyX Nordic-sarjassa pyritään ajamaan toinenkin osakilpailuviikonloppu, mutta järjestäjällä ei ole Ruotsin Covid-19-tilanteesta johtuen vielä varmuutta jatkosta. Mikäli sarja jatkuu, vauhtinsa kovatasoisessa seurassa osoittanut Kalliokoski lähtee hakemaan parannusta sarjasijoitukseensa.

Sarjapisteet:

1) Raoul Dahlqvist 45

2) Erik Andersson 45

3) Elias Kalliokoski 42

4) Alex Gustafsson 41

5) Lukas Andersson 40

6) Rasmus Persson 36

Toni Lönnroos