Tilaajalle

Antti Kurvinen luettelee kolme tärkeää syytä lähteä aluevaaleissa ehdolle

Tammikuussa pidettävissä aluevaaleissa on vahvoja ehdokkaita Kauhavalta. Ensimmäisenä, jo syyskuussa ehdokkuudestaan kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.). Hän pitää aluevaaleja merkittävinä erityisesti siksi, että niissä äänestetään edustajat kokonaan uuteen organisaatioon.

– Alku on aina hirveän tärkeä. Nyt luodaan uutta organisaatiota ja muodostetaan käytännöt. Ensimmäinen aluevaltuusto päättää hallintorakenteen eli esimerkiksi hallintosäännöstä ja millaisia lautakuntia muodostetaan.

Kurvinen listaa kolme syytä, miksi haluaa olla mukana päättämässä hyvinvointialueen asioista.

– Ensimmäinen asia on se, että palveluverkon pitää olla koko maakunnan kattava. Muun muassa neuvolapalvelut pitää löytyä joka puolelta kaikista kunnista, samoin vanhusten asumisyksiköiden ja kotipalvelun pitää toimia hyvin pitkin maakuntaa. Jokaisessa kunnassa pitää olla sote-keskus.

Toinen kohta liittyy asukkaiden kuulemiseen.

– Demokraattisuuteen ja asukkaiden kuulemiseen haluan vaikuttaa. Kunnat ovat luontaisesti alhaalta ylöspäin toimivia organisaatioita. On tärkeää, ettei uudesta hyvinvointialueesta muodostu valtionhallinnon jatke, jota ohjataan ylhäältä alaspäin. Olennaista on, että siitä tulee kansanvaltainen organisaatio, johon maakunnan ihmisten on mahdollisuus osallistua ja ottaa kantaa.

Sote-mallin heikkous on Kurvisen mukaan se, että malli toimii täysin valtion rahoituksella.

– Tällainen malli osaltaan rajaa itsehallintoa, ja haluankin olla vahvistamassa itsehallinnollisia piirteitä. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulee olla eteläpohjalaisten oma yhteisö, joka lähtee maakunnan tavallisista asukkaista. Sen ei saa olla Helsingin etäispääte.

Kolmanneksi Kurvinen nostaa esille pelastustoimen.

– Vanhana palokuntanuorena ja sopimuspalokuntalaisena pidän tärkeänä, ettei pelastustoimea saa unohtaa. Kauhavalla on neljä paloasemaa, ja tiedämme, miten tarpeellista on, että paloasemat ja myös niihin kytkeytyvä ensihoito toimii. Paloasemaverkon tulee pysyä nykyisellään.

Outi Rantala