Tilaajalle

Alahärmään kauan suunniteltu liikuntahalli saattaa pian nytkähtää eteenpäin: Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että liikuntahalli sijoittuisi Alahärmän koulukeskuksen tontille

Hallituksen esityksessä Alahärmän liikuntahalli rakennettaisiin erilliseksi rakennukseksi Alahärmän koulukeskuksen tontille. Lisäksi hallitus esittää, että hanketta valmistelisi kokonaisuudessaan Alahärmän kouluratkaisua valmisteleva toimikunta.

– Tämä hallituksen yksimielisesti tekemä periaatepäätös on uusi alku. Valtuusto käsittelee esitykset marraskuussa, sanoi kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Mahtuuko liikuntahalli koulukeskuksen tontille?

– On siinä tilaa, kun osa puretaan todennäköisesti pois.

Valtionosuutta saatetaan saada, jos halli rakennetaan nimenomaan erillisenä rakennuksena koulukeskuksen yhteyteen.

– Sitä saatiin jokin aika sitten Kauhavan koulukeskuksen liikuntasaliin. Tämä pitää aloittaa nyt syksyn aikana, sillä valtionosuus ei onnistu jo rakenteilla olevalle kohteelle ja prosessi vie aikaa. Osuus voi olla enimmillään sellaiset 25 - 30 prosenttia.

Entä rahoitusmalli?

– Hallitus harkitsee budjettikokoukseen eli 16.12. mennessä, mikä rahoitusmalli on sen mielestä paras.

Miten kaupungin on varauduttava hallin tekemiseen?

– Investointiohjelmassa pitää katsoa, mihin rahat riittävät. Toimikunta on oikea paikka hallihankkeen valmistelutyöhön.

Uusimmissa kiemuroissa liikuntahalli tuli uudelleen hallitukseen, koska valtuuston aiemmasta hallipäätöksestä valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen ja tämä kielsi päätöksen täytäntöönpanon. Kaupunginhallitus lakkautti hankkeen valmistelun ja rakennuttamistoimikunnan.

Kaupunki on sulkenut osan koulukeskuksesta sisäilmaongelmien takia ja aloittanut kaupunginosan kouluratkaisun valmistelun. Asiaa setvii kaupunginosan kouluratkaisua valmisteleva toimikunta.

– Selvitystyön pohjana ovat Facta-tilastosta saadut oppilasennusteet. Niiden perusteella laaditaan tarveselvitys ja huomioidaan muutkin tilankäyttötarpeet. Selvitys käsittää koko kaupunginosan, kertoi toimikunnan puheenjohtaja Helena Kuoppala.

Toimikunta kartoittaa oppilaiden ja heidän huoltajiensa ajatuksia sivistystoimen kyselyssä kuluvalla lukukaudella.

– Se on osa lapsivaikutusten arviointiselvitystä, joka kuuluu tarveselvityskokonaisuuteen, Kuoppala sanoi.

Tarveselvitys valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä, ja hankesuunnitelma aloitetaan ensi vuoden alussa, ja siihen varataan koko vuosi.

Hankesuunnitteluvaihetta varten koulukeskuksella aloitettiin kuntotutkimukset 1.10. A-Insinöörit tekee kuntoarviopäivitykset ja riskirakenneselvitykset marraskuun loppuun mennessä.

Rakennussuunnittelu pyritään aloittamaan vuoden 2021 alussa ja rakentaminen vuonna 2022. Uusien tilojen on tavoitteena valmistua vuonna 2024.

Millaista kokonaisuutta koulukeskuksen tontille suunnitellaan?

– Meidän pitää ajatella koko kaupunkiin suhteutettavaa kokonaisuutta, ja rakennusten on kestettävä pitkälle tulevaisuuteen. Huolena on syntyvyyden laskeminen, lisäksi kaupungin talous on tiukka, Kuoppala totesi.

Alahärmässä liikuntahallia odottavat kovasti kouluväen lisäksi urheilupiirit. Mitä esimerkiksi Alahärmän Kisan entinen puheenjohtaja Harri Ojanperä tuumaa asian kestämisestä?

– On se ollut tuskallista odotusta, kun tarve on koulujenkin puolesta kova. Olen kuullut, että liikuntaa harrastetaan jopa käytävillä ja luokissa ja jotkut oppilaat joutuvat tyytymään katseluun. Katsotaan, mitä loppuvuosi tuo tullessaan. Jospa se halli joskus saataisiin.

– Se olisi tärkeä muillekin kuin oppilaille ja urheilijoille, esimerkiksi ikäihmisille tiloista olisi hyötyä kunnossa pysymisessä, Ojanperä jatkoi.

Aiemmin kaupunki aikoi ostaa liikuntahallia varten koulukeskuksen vieressä sijaitsevan Liljan tontin, mutta asiassa tehtiin valitus Vaasan hallinto-oikeuteen.

Onko tontti vielä kaupungin mielessä?

– Kaupunki ei tarvitse enää sitä paikkaa liikuntahallia varten. Se on sitten eri kysymys, haluttaisiinko se muuhun käyttöön. Sitä pohditaan myöhemmin, kaupunginjohtaja sanoi.

Entä mikä on Kortesjärven yhtenäiskoulurakennuksen tilanne, koulu on väistössä Kauhavalla LSK Business Park oy:n tiloissa?

– Ei kovin hyvä. Koulun tila- ja kustannuskysymyksiä joudutaan tarkastelemaan kriittisesti, kaupunginjohtaja Lumio vastasi.

Hän kertoi, ettei asia ollut vielä kypsä etenemään kaupunginhallitukseen.

– Pitää tehdään lisäselvityksiä. Sen oma toimikunta työstää asiaa.

Mia Kärkkäinen