Aisapari sai rahoitusta siirtymäkaudelle, seuraava hakujakso päättyy toukokuun lopussa

Leader Aisapari on rahoittanut noin 400 hanketta ja toimenpidettä vuosien 2014–2020 aikana.

Toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää kertoo, että EU-kausien vaihdos ei aiheuta katkosta Leader-tukeen.

– Maa- ja metsätalousministeriöstä saatiin hyvä potti Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmille vuosille 2021–2022. Hankkeita voidaan rahoittaa reilulla 13 miljoonalla eurolla. Julkisen tuen osuus tästä on 8,5 miljoonaa euroa, josta kunnat rahoittavat 20 prosenttia, Niemi-Huhdanpää selvittää.

Rahaa on haettavissa Aisaparin, Liiverin, Kuudestaan ja Suupohjan Leader-ryhmien alueilla monipuolisesti yritystukiin sekä palvelujen ja kylien kehittämiseen.

Leader Aisaparilta julkista rahoitusosuutta voi saada yritys- ja kehittämishankkeille noin 3,1 miljoonaa. Seuraava hakujakso Aisaparilla päättyy toukokuun lopussa.

Ohjelmakaudella 2014–2020 Leader-tukea on Etelä-Pohjanmaalla myönnetty tähän mennessä 35,1 miljoonaa euroa 1176 hankkeelle. Leader-rahaa on myönnetty 506 yritykselle toiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja laajentamiseen sekä investointeihin. Yritysryhmä- ja elinkeinollisia kehittämishankkeita sekä yleishyödyllisiä hankkeita on toteutettu 670 kappaletta. Yhdistysten, säätiöiden ja kuntien yleishyödyllisillä kehittämis- ja investointihankkeilla on parannettu maaseudun palveluita ja harrastusmahdollisuuksia, toteutettu virkistysalueita ja lisätty asukkaiden yhteisöllisyyttä.

Aisaparin alueella – Alajärvellä, Evijärvellä, Lappajärvellä, Lapualla ja Vimpelissä – on tällä ohjelmakaudella rahoitettu 331 hanketta. Tukea on tähän mennessä myönnetty kaikkiaan 12,3 miljoonaa euroa. Toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää on iloinen alueen toimijoiden aktiivisuuteen.

- Viime hallituksessa tehtiin jälleen toistakymmentä yritystukipäätöstä ja saman verran yhteisöjen kehittämis- ja investointihankkeita. Talkootyötä hankkeissa on tehty tähän mennessä yli 60 henkilötyövuoden verran.

Ryhmien yhteisillä hankkeilla haetaan vauhtia valokuidun rakentamiseen ja kulttuurimatkailun kehittämiseen.

Aisaparin kevätkokous pidetään hybridinä 29.4.

– Evijärven kunnantalolla kokoonnutaan koronaohjeistuksia noudattaen ja lisäksi on mahdollisuus osallistua Teams-sovelluksen välityksellä.