Aisapari palkitsi Vuoden intoilijat

Rami Lilja oli aikoinaan mukana Aisaparin opinnäytepörssissä ja teki hankkeessa opinnäytetyönsä täsmälannoittamisesta. Suomen Nestelannoite Oy:n nimissä hän on saanut hanketukea innovatiivisen korkealaatuisen ureapohjaisen N-xt-nestelannoitteen valmistukseen ja aineettomien käyttöoikeuksien hallintaan. Lannoite valmistetaan lisenssillä.

Järviseutu-Seura ry on tehnyt kotiseututyötä alueensa hyväksi 60 vuotta. Viime vuosina seurasta on kehittynyt myös merkittävä hanketoimija. Ensimmäisellä Leader-ohjelmakaudella yhdistys toteutti Seutulaari-hankkeen, jossa koottiin historiatietoa Järviseudulta sähköiseen tietokantaan. Luontomatkailuun ja reitistöjen kehittämiseen seura lähti mukaan Tervareitin melontareitistö -hankkeella ja sen jälkeen on toteutettu lukuisia kehittämis- ja investointihankkeita liittyen reitistöihin ja niiden merkitsemiseen.

Järviseutu-Seuran yhteistyökumppanina on toiminut geologi Teemu Öhman. Nykyiset hankkeet ovat suoraa seurausta Öhmanin kanssa tehdystä taustatyöstä.

Päivi Kultalahti sai kokouksessa tasavallan presidentin myöntämä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Kultalahti työskentelee Aisapari ry:n hankekoordinaattorina ja tiedottajana. Hän on myös Eteläpohjalaiset kylät ry:n sihteeri ja Vapepan Härmänmaan paikallistoimikunnan sihteeri.

Aisaparin teki viime vuonna 75 myönteistä hankepäätöstä, joihin ohjattiin hankerahoitusta runsaat 1,9 miljoonaa euroa. Yritystukia oli 25 (runsaat 446 000 euroa), yleishyödyllisiä investointeja 32 (runsaat 537 000 euroa) ja kehittämishankkeita 18 (runsaat 995 000 euroa). Tiedot ilmenevät vuosiraportista, joka hyväksyttiin vuosikokouksessa.

Julkista rahoitusta koko hankekaudella 2014-2020 tehtyihin hankepäätöksiin on sidottu 12,17 miljoonaa euroa, jonka lisäksi yksityistä rahoitusta hankkeisiin on kertynyt 9,12 miljoonaa euroa. Julkisen rahoituksen jakautumisen tavoitteena on 42 prosenttia EU-rahoitusta, 38 prosenttia valtion rahoitusta ja 20 prosenttia toiminta-alueen kuntien maksamaa osuutta.

– Tuossa raamissa on pysytty. Ohjeellinen suositus yksityisen rahoituksen kertymiseksi on 35 prosenttia. Aisaparissa tuota yksityistä rahoitusta on vuoden 2020 loppuun mennessä kertynyt julkisen rahoituksen lisäksi 43 prosenttia. Yksityisestä rahoituksesta rahallisena osuutena on kertynyt 7,62 miljoonaa euroa (83,6 prosenttia) ja vastikkeettomana työnä 1,5 miljoonaa euroa (16,4 prosenttia), toteaa toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.