Uutiset

MPK:n ja Vapepan iso yhteisharjoitus tulossa jälleen koronatauon jälkeen: Teemana tällä kertaa väestönsuojelu ja evakuointi

Hela-harjoitus on tarkoitus järjestää taas tauon jälkeen. Tässä tunnelmia Hela19 -harjoituksesta, jossa viranomaiset ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun johto istuivat pöydän ääreen pohtimaan evakuointiin liittyviä asioita.
Hela-harjoitus on tarkoitus järjestää taas tauon jälkeen. Tässä tunnelmia Hela19 -harjoituksesta, jossa viranomaiset ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun johto istuivat pöydän ääreen pohtimaan evakuointiin liittyviä asioita.
Kuva: Jouko Liikanen

Maanpuolustuskoulutus (MPK) ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan verkosto järjestävät yhdessä Hela22-harjoituksen 17.-18. syykuuta LSK:n alueella Kauhavalla. Harjoituksen aiheena on väestönsuojelu.

Harjoitusteemana on säteilyvaaran jälkitilanne ja siitä aiheutuvat väestönsiirrot ja evakuoinnit. Harjoituksessa on koulutuksia ja toiminnallinen rastirata.

Harjoitukset koulutetaan ensin osallistujille ja sen jälkeen osallistujat soveltavat oppimaansa yhteisessä, viranomaisten johtamassa harjoituksessa. Rastikouluttajina on viranomaisia ja asiantuntijoita.

– Hela22-harjoituksen tavoitteena on antaa osallistujille rohkeutta, valmiuksia ja osaamista toimia auttajana onnettomuus- ja häiriötilanteissa sekä lisätä tietoa johdetun ja koordinoidun toiminnan merkityksestä, kertoo Aki Valonen Vapepasta.

Lauantain ohjelma alkaa yhteisellä kyberturvallisuusinfolla, jonka jälkeen rastikoulutuksena kerrataan muun muassa varautumiseen, väestönsuojeluun ja ensiapuun liittyviä asioita sekä perehdytään evakuointiyksikön sisältöön ja toiminnallisuuksiin.

Viikonloppuna järjestetään myös etsinnän peruskurssi paikkakunnalla nousseen kysynnän vuoksi.

Hela22-harjoitukseen ehtii ilmoittautua 11.9. mennessä. MPK:n sivulta löytyy lisätietoa.

Harjoituksessa on mielenkiintoisia osioita. Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Pauli Latvanen toimii rastikouluttajana osiossa, jossa perehdytään autettavan henkilön profilointiin.

– MSO-menetelmä eli Managing Search Operations perustuu apua tarvitsevan profilointiin ja sen perusteella tehtäviin päätelmiin henkilön käyttäytymisestä. Menetelmän on huomattu nopeuttavan auttamistoiminnan käynnistymistä ja myös auttajaresurssit voidaan suunnata mahdollisimman tehokkaasti, Latvanen selvittää.

Viikonlopun aikana on mahdollisuus päästä tutustumaan myös väestönsuojelun tueksi koulutettujen pelastuskoirien toimintaan sekä Suomen Kylien kyläradiokonseptiin. Harjoitusviikonlopun päättää viranomaisten johtama harjoitus, jolloin kurssilaiset pääsevät harjoittelemaan oppimiaan taitoja.

Entisen lentosotakoulun alue on tullut vuosien varrella Vapepa-toimijoille tutuksi monissa tapahtumissa.

Tänä syksynä koronatauon jälkeen toimijoiden on tarkoitus palata päiväjärjestykseen myös Hela-harjoituksen osalta, ellei sitten paheneva koronatilanne pakota muuttamaan suunnitelmia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli