Uutiset

Mäkelöiden ajatus omasta tislaamosta kypsyi kymmenen vuotta: Kauhavan vanhassa meijerissä tehdään nyt giniä

Kiinnostus alaan sai Terhi ja Keijo Mäkelän käynnistämään tislaamon Kauhavan vanhassa meijerissä. Toiminta on heille toistaiseksi sivutoimista.
Kiinnostus alaan sai Terhi ja Keijo Mäkelän käynnistämään tislaamon Kauhavan vanhassa meijerissä. Toiminta on heille toistaiseksi sivutoimista.
Kuva: Jutun kuvat: Häjy Distilling Company Oy

Terhi ja Keijo Mäkelä ovat perustaneet Kauhavan vanhan meijerin tiloihin tislaamon. Sitä on rakennettu noin vuoden verran.

Alku on ollut vauhdikas, sillä heidän yrityksensä Häjy Distilling Company Oy on saanut tislaamon ginit tarjolle jo Alkon myymälöihin ja verkkokauppaan.

Yrittäjien ajatus omasta tislaamosta on kypsynyt kymmenen vuoden aikana opintomatkojen ja alan opiskelun myötä. Tislaamoyrityksen he perustivat jo pari vuotta sitten, jolloin oma tislaamo tuntui vielä Terhi Mäkelän mukaan hullulta unelmalta.

– Olemme olleet aina olleet jollain tavalla kiinnostuneita alasta. Sen sijaan yrityksen perustamiseen on tarvittu vähän rohkeutta. Katseltiin dokumentteja suomalaisista ja ulkomaisista tislaamoista. Siitä ajatus muotoutui, alettiin hankkia tietoa, toimitusjohtaja Terhi Mäkelä kertoo.

Lopullinen varmuus ja päätös ginin valmistamisesta syntyi vuonna 2021. Tislaamotoimintaan sopiva kiinteistö löytyi Kauhavan vanhasta meijeristä. ELY myönsi yrityksen laitehankointoihin Leader-investointitukea.

– Tislaamon alkuinvestointi on ollut suuruudeltaan noin 225 000 euroa, josta yksityisen investoinnin suuruus on noin 180 00 euroa. Uusi pannu saatiin käyttöön alkukesästä, Mäkelä juttelee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ginipannu käynnissä. Keijo Mäkelä valvoo käyntiä.
Ginipannu käynnissä. Keijo Mäkelä valvoo käyntiä.

Tislaamon gini on myynnissä Alkon verkkokaupassa sekä Seinäjoen ja Kauhavan myymälöissä.

– Myös ensimmäiset ravintolat Etelä-Pohjanmaalla ja Tampereella ovat ottaneet ginin jo valikoimiinsa.

Ennen kuin gini on saatu Alkon hyllyille, se on läpäissyt alkoholintarkastuslaboratorion analyysin.

– Analyysi on osa Alkon tuotevalintaprosessia ja varmistaa, että tuotteet ovat lainmukaisia ja laadultaan moitteettomia, Mäkelä selvittää.

Meijeristä ei voi tislaamon tuotteita myydä ulos, sen estää Suomen lainsäädäntö, sillä väkevien alkoholijuomien myynti on keskitetty Alkoon.

– Meillä ei tosiaan ole tällä hetkellä mietoja tuotteita, joita voisi täältä myydä. Ginimme on väkevien kategoriassa.

– Uusia tuotteita tietenkin mietitään koko ajan, olisiko se sitten maustevodka tai toinen gini, pontikka vai mitä tässä seuraavaksi kehitellään. Tuotekehitys vie jonkin aikaa, että löydetään siihen oikeat makuyhdistelmät, Mäkelä kertoo.

Visioita yrittäjillä riittää:

– Iso tavoite on viskin tekeminen. Ensin pitää talouspuolta saada kuntoon näillä muilla tuotteilla.

Mäkelä sanoo, että panimopuolella, oluenvalmistuksessa on jo paljon toimijoita.

– Me emme lähde siihen, Mäkelä toteaa.

– Tislaamotoiminnassa ja väkevien alkoholijuomien tekemisessä varmaan löytyy vielä markkinaa meillekin. Ainakin koetetaan, yritetään tehdä jotain vähän eri lailla kuin muut. Käsityötyyppinen premium-tuote tuntuu vetävän ainakin maailmalla.

Tislaamotoiminta on Mäkelän pariskunnalle vielä tässä vaiheessa sivuliiketoimintaa.

– Olemme molemmat omissa töissämme toistaiseksi. Tämä on tässä vaiheessa meille vielä sivuyrittämistä. Tietenkin toivomme, että jossain vaiheessa voisimme siirtyä kokopäiväisesti tähän.

Mäkelät ovat vanhassa meijerissä vuokralla.

– Moni on sanonut, että hyvä kun siihen on saatu toimintaa. Panimotoimintaa on tähän vissiin muutama suunnitellut, mutta ne eivät ole lähteneet vetämään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kauhavan vanhalle meijerille löytyi hyvää käyttöä.
Kauhavan vanhalle meijerille löytyi hyvää käyttöä.

Pitikö meijerikiinteistössä tehdä paljon remonttia, ennen kuin saitte toiminnan käyntiin?

– Se on valmis elintarviketila. Oikeastaan siinä ei ollut muuta kuin laittaa tislauspannu vaan sisälle ja ruveta hommiin. Panimoina ja tislaamoina käytetäänkin paljon vanhoja meijereitä ja leipomoita ja vastaavia, kun ne ovat valmiiksi elintarviketilaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli