Uutiset

Kirkkorannan ja Metsäkulman päiväkodit ja Hyppis mukaan kansalliseen ruokatutkimukseen

  • Komiat

Kauhavalta mukana ovat Kirkkorannan päiväkoti, Päiväkoti Hyppis ja Metsäkulman päiväkoti.

Hankkeessa on tavoitteena on saada mittauksiin mukaan yhteensä 400 perhettä kaikki kunnat yhteenlaskettuna. Perheet saavat lähiaikoina päiväkodin kautta kutsukirjeen mukaan tutkimukseen.

Osallistuminen tuottaa arvokasta tietoa, jonka avulla voidaan edistää lasten terveyttä ja vähentää ruokajärjestelmän ympäristökuormitusta.

Ensi vuonna alkavan kokeilujakson aikana tutkimuksessa mukana olevat päiväkodit jaetaan kokeilu- ja vertailupäiväkoteihin.

Kokeilupäiväkodeissa on käytössä uusi ruokalista, jonka ympäristöjalanjälki on tavanomaiseen ruokalistaan verrattuna pienempi. Vertailupäiväkodeissa on käytössä tavanomainen ruokalista koko kokeilujakson ajan.

Uudella ruokalistalla lisätään palkokasvien ja muiden kasvisten sekä kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa. Myös hedelmien ja marjojen käyttöä pyritään lisäämään. Lihaa ja maitoa ei poisteta, mutta niiden määrät tarkistetaan vastaamaan varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta.

Hankkeessa vähennetään myös ruokahävikkiä sekä arvioidaan ruokavaliomuutoksen ilmastovaikutuksia, taloudellisia vaikutuksia sekä vaikutuksia lasten ruoankäyttöön ja ravitsemukseen.

Tutkimus on THL:n, Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteishanke. Sen päärahoittaja on Suomen Akatemia ja yhteistyökumppaneina osallistuvien kuntien ja ruokapalveluiden lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Viikki Food Design Factory ja Turun yliopisto.

Helmikuussa 2022 alkaa kokeilujakso, joka kestää vuoden loppuun. Kokeilujakson ajaksi tutkimuksessa mukana olevat päiväkodit jaetaan kokeilu- ja vertailupäiväkoteihin. Kokeilupäiväkodeissa on kokeilujakson aikana käytössä uusi ruokalista, jonka ympäristöjalanjälki on tavanomaiseen ruokalistaan verrattuna pienempi. Vertailupäiväkodeissa on käytössä tavanomainen ruokalista koko kokeilujakson ajan.

Uudella ruokalistalla lisätään palkokasvien ja muiden kasvisten sekä kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa. Myös hedelmien ja marjojen käyttöä pyritään lisäämään. Lihaa ja maitoa ei poisteta ruokalistalta, vaan niiden määrät tarkistetaan vastaamaan varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta. Lisäksi sovelletaan lapsia osallistavia ja innostavia ruokakasvatusmenetelmiä, joiden tavoitteena on lisätä ruokailoa ja tutustuttaa lapsia terveellisiin ja ympäristöystävällisiin ruokiin kaikkia aisteja hyödyntäen. Hankkeessa vähennetään myös ruokahävikkiä sekä arvioidaan ruokavaliomuutoksen ilmastovaikutuksia, taloudellisia vaikutuksia sekä vaikutuksia lasten ruoankäyttöön ja ravitsemukseen. Hankkeen alkuvaiheessa päiväkotien ruokalistoja ja reseptejä kehitetään ja lapset pääsevät tutustumaan uusiin ruokiin ja kertomaan niistä mielipiteensä. Ruokalistamuutosten käytäntöön viennin toteuttaa Kauhavan ruokapalvelut.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli