Uutiset

12:ssa kaupungin toimipisteessä pääsee ilmaiseksi verkkoon

Tällainen tarra esimerkiksi jäähallin seinässä kertoo, että käden ulottuvilla on julkinen WiFi-yhteys.
Tällainen tarra esimerkiksi jäähallin seinässä kertoo, että käden ulottuvilla on julkinen WiFi-yhteys.
  • Komiat

Kaupunki on asennuttanut tiloihinsa kaikkien vapaassa käytössä olevia langattomia verkkoja.

Sellainen löytyy Alahärmän liikuntahallista ja palvelutoimistosta, Kauhavan jäähallista, urheilukentältä, koulukeskuksesta, pääkirjastosta ja kaupungintalolta, Kortesjärven kirjastosta ja yhtenäiskoululta sekä Ylihärmän kirjastosta, yhtenäiskoulusta ja palvelutoimistosta.

– Jouduimme vähän valikoimaan, että raha riitti mahdollisimman moneen paikkaan, kaupungin tietohallintokoordinaattori Virpi Latvala sanoo.

– Katsoimme myös yhtenäisyyttä kaupunginosien välillä. Ainoat ulkotukiasemat tulivat urheilukentälle, jossa on ollut ongelmia nettiyhteyksien kanssa. Jäähallissakin yhteydet ovat tökkineet, mikä oli yksi syy viedä verkko sinne.

Latvala lupaa, että kaikkiin kohteisiin tulee piakkoin verkosta kertova tarra.

Kaupunki hankki palvelun EU:n WiFi4EU-hankerahoituksella. Se haki jaossa ollutta 15 000 euron maksuseteliä ja sitoutui sääntöjen mukaisesti tarjoamaan WiFi4EU-yhteyttä vähintään kolme vuotta.

– Summalla hankittiin tukiasemat ja asennettiin ne. Ylläpidosta tulevat vuosimaksut maksetaan normaalisti, kuten muistakin tukiasemista, Latvala selventää.

– Asennustyö aloitettiin joulukuussa ja viimeisteltiin tammikuun alussa. Tarkoitus oli panna tukiasemat paikoilleen jo viime kesänä, mutta komponenttipulan takia niitä ei tahdottu saada. Jouduimme hakemaan lisäaikaa.

Euroopan komission määräyksestä verkon nimi on kaikissa maissa ”WiFi4EU”. Kun käyttäjä avaa verkkoyhteyden ensimmäisen kerran, hänet ohjataan suojatulle sisäänkirjautumissivulle, jolta pääsee eteenpäin yhdellä klikkauksella.

– Kirjautumista tai salasanaa ei vaadita, Latvala huomauttaa.

Julkinen WiFi-yhteys on näppärä, mutta sen tietoturva saattaa mietityttää. ICT- ja taloushallinnon palveluita muun muassa Kauhavan kaupungille tuottavasta Järvinetistä myönnetään, että laitteiden liittäminen julkisiin verkkoihin on lähtökohtaisesti jollain tapaa tietoturvariski.

– Siksi olemme pyrkineet saamaan tähän verkkoon mahdollisimman paljon tietoturvaa mukaan. Jokainen asiakas eristetään toisistaan langattomassa verkossa, jolloin he eivät ”näe” toisiaan, ja näin saamme lisättyä yksityisyyttä. Kaikki liikenne myös suodatetaan palomuurin läpi, mikä tuo lisätietoturvaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli