Tuun jo kotia!

Pidän Kauhavasta, olen täältä kotoisin ja matkustan tänne lähes joka viikonloppu. Yksi asia tänne palatessa tekee minut kuitenkin surulliseksi, tulevaisuus.

Kauhavalla ei tällä hetkellä ole koulua, joka on monelle lapsiperheelle pois käännyttävä tekijä. Lisäksi lähivuosien aikana monen työpaikat ovat lähteneet tai lähtemässä toiselle paikkakunnalle. Investointeja on tulossa paljon, ja on ymmärrettävää, ettei kaupungin kantokyky ole kykeneväinen kaikkeen. Investoinnit ovat kuitenkin pakollisia, jotta Kauhavan tulevaisuus saadaan kirkkaaksi.

Monien ongelmien yläpuolella näen kuitenkin rajattomasti mahdollisuuksia. Onhan siinäkin syynsä, miksi itse palaan tänne joka viikonloppu. Kauhavan harrastusmahdollisuudet ovat huippuluokkaa. On jääkiekko-, pesäpallo-, jalkapallo- ja lentopalloseuraa. Lisäksi löytyy yleisurheilua, musiikkiopistoa ja muita kulttuuriin liittyviä harrastusmahdollisuuksia. Olosuhteet urheilupuistossa ovat loistavat monien eri lajien harrastuspaikkojen takia. Harrastaa voi myös talvella, ja harrastajamäärä kasvaa koko ajan. Urheiluseurat tekevät hyvää kasvattajatyötä; monen urheiluseuran entiset ja nykyiset juniorit urheilevat valtakunnallisesti korkealla tasolla. Kaupungin tulisikin tehdä enemmän yhteistyötä urheiluseurojen kanssa, koska kaupungissamme on niin loistavat harrastusmahdollisuudet ja osaavat valmentajat.

Kauhavalle on saatava riittävän kokoinen koulu. Koulutus on se seikka, joka tuo ihmisiä Kauhavalle. Kauhavan kouluissa on osaavaa henkilökuntaa, ja lukiot menestyvät valtakunnallisessa kilpailussa. Lukioiden yhdistämisellä voitaisiin luoda vahvempi imago ja säästää. Kauhavalla on aina ollut vahva yrittäjäkulttuuri. Kauhavan lukio voisi profiloitua yhä enemmän yrittäjyyteen. Jo nyt on tarjolla yrittäjyyskursseja, mutta niiden sisältöä kehittämällä ja erilaisten yhteistyötahojen kautta niitä voitaisiin yhä parantaa.

Esimerkiksi jo olemassa olevaa yhteistyötä Suomen Yrittäjäopiston kanssa voisi kehittää, selvittää yhteistyömahdollisuuksia Vaasan korkeakoulujen kanssa ja tärkeimpänä: ottaa kauhavalaiset yritykset ja yrittäjät mukaan kurssien sisältöön. Erilaisten projektien kautta nuoret oppisivat yrityksen toiminnasta konkreettisesti, yritykset hyötyisivät nuorten tekemistä projekteista, ja nuorille aukeaisi työpaikkoja, ja tätä kautta yritykset saisivat mahdollisia toimintansa jatkajia. Yrittäjyys kiinnostaa myös nuoria, ja moderni, yrittäjyyttä painottava lukio voisi olla magneettina nuorille lähikunnista.

Lähellämme kasvava kaupunki on Seinäjoki. Lobbaamalla lyhyttä etäisyyttä sekä mahdollista uutta nelikaistaista tietä voisivat perheet muuttaa Seinäjoen sijasta Kauhavalle. Ennen rakennettiin paljon uutta, nyt voidaan hyödyntää vanhaa. Prima Powerin muuttaessa pois jää Kauhavalle valtava kiinteistö tyhjilleen. Mieleeni tuli ehkä hieman utopistinenkin ajatus: mitä jos tiloihin saataisiin kauppakeskus? Liiketilaa olisi paljon, ja tien toiselle puolelle on valmistumassa uusi ABC. Jos vielä saataisiin uusi tie, olisi kävijöitä varmasti. Lisäksi Powerpark toimii magneettina myös turisteille.

Kauhavalla on siis kaikki edellytykset, täytyy vain saada ensin perusasiat kuntoon. Uuden ideointi ja investoinnit tulevaan, parempaan ja yhtenäiseen Kauhavan kaupunkiin ovat meille nuorille toivonkipinöitä. Nyt minut ajavat Kauhavalle harrastus ja perhe. Haluan, että myös tulevaisuudessa on jokin, mikä tuo mut kotia!

Jenni Mäenpää