Suunnitelmat tarkasteltava uudelleen

Useita vuosia Kauhavalla käytiin keskustelua siitä, oliko koulukeskuksessa sisäilmaongelmia vai ei. Edes terveydenhuollon asiantuntijoiden lausunnot eivät saaneet osaa luottamushenkilöitä vakuuttuneiksi, että jotain pitää tehdä. Koululaiset ja henkilökunta joutuivat jatkamaan sairastuttavissa tiloissa pitkään. Nyt tuota rakennusta ei enää ole, mutta yhä kestää epätavallinen tilanne ja uusia ongelmakohteita löytyy tuon tuosta.

Kasvatus- ja opetuslautakunta ilmaisi huolensa kantakauhavalaisten lasten koulutiloista useaan kertaan kaupunginhallitukselle, muttei tullut kuulluksi. Esitettiin monta kertaa, että tilataan ensin pikkukoululaisille koulu, jollaisiin osa luottamushenkilöistä oli päässyt tutustumaan ja joissa työskenteli tyytyväisiä käyttäjiä.

Sisätiloissa rakennettava moduulikoulu, jonka toimitusaika olisi nopea: tilaus helmikuussa ja saman vuoden elokuussa koululaiset pääsisivät aloittamaan uusissa hyvissä, terveissä ja toimivissa tiloissa. Nyt olisi jo suuri osa koululaisista opiskellut vuoden tai kolme kuukautta uudessa, hyvässä koulussa. Ja seuraavaa osaa jo rakennettaisiin. Hintakaan ei muuten olisi ollut päätähuimaava.

Kauhavalla kuitenkin haluttiin suunnitella näyttävämpi, edustavampi rakennus. Aikaa luonnollisesti kuluu, mutta sekin on valinta.

Koska keväällä kaupunginhallituksella ei ollut kokonaisvaltaista tietoa kaupungin huonosta taloudellisesta tilanteesta, on ymmärrettävää, että voidaan tehdä päätöksiä, joita nykyinen hallitus ei enää voi suoraan hyväksyä.

Nyt on tietoa, joka kaikille valtuutetuille ja hallituksen jäsenille annettiin elokuussa, alle kolme kuukautta sitten. Seurauksena on luonnollisesti, että kaikki suunnitelmat, olivat ne missä kaupunginosassa tahansa, on tarkasteltava uudelleen. Jos automatkalla saamme tiedon tulvan peittämästä tiestä reitillämme, kuka meistä ei tutkisi mahdollista toista turvallista reittiä.

On monia tapoja rakentaa ja rakennuttaa, lopputuloksesta olemme kaikki yksimielisiä: huolellisesti nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin suunniteltu terve, toimiva ja turvallinen koulu tarvitaan pian!

Samalla on huolehdittava, että rahaa jää vielä opettajien palkkoihin, muiden koulujen mahdollisiin äkillisiinkin korjauskuluihin, syrjäkylien teiden kunnossapitoon, terveydenhuoltoon...

Sirpa Lammi