Suhmurointia kuntalain kanssa

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä näytteilleasettamisesta. Päätös on tehty 12.12.2017 ja laitettu näytteille Alahärmän palvelutoimiston ilmoitustaululle 15.12.2017 ja todennäköisesti tuolloin pöytäkirja on myös laitettu nettiin.

Oletetaanko, että lapsiperheet ympäri Kauhavan menevät Alahärmän palvelutoimiston ilmoitustaululle tai tarkkailevat päivittäin netistä pöytäkirjoja sillä silmällä, josko jokin päätös koskisi omaa perhettä, ja päätökseen pitäisi reagoida tietyssä määräajassa, oikaisuvaatimuksella?

Mistäkö kysymys? Kauhavan kasvatus- ja opetuslautakunta teki hipihiljaa 12.12.2017 päätöksen, jolla lopetetaan esikoulu syksyllä 2018 Ruotsalan koulussa. Päätös ei jostakin syystä ylittänyt uutiskynnystä alueemme lehdistössä, ihme kyllä, vaikka päätöksen suora vaikutus heti on kymmenkuntaan perheeseen Ruotsalan alueella – monista täysin kaupunkilaisten elämään vaikuttamattomista asioista tehdään lähilehdistössämme sivunkin kokoisia juttuja.

Asia tuli puskista kyläläisten tietoisuuteen 4.1.2018 illalla. Oikaisuvaatimus lähti 5.1.2018 sähköpostitse ja myöhemmin kirjeitse esikoululaisten vanhempien allekirjoituksin. Viime hetkellä.

Ruotsalan koululle nuijittiin jo aiemmin kuolemantuomio koulukeskusrakennuksen valmistuttua toimeenpantavaksi, mutta esilääke annettiin yllättäen jo nyt joulukuussa päättämällä, että esikoululaiset, pienimmät, kuusivuotiaat, saavatkin äkkilähdön Ruotsalasta kohti tuntematonta samantien.

Ei ole ilmennyt mitään perusteltua syytä, että samantien ja juuri Ruotsalassa esikoulun on loputtava. Entä jatkosuunnitelma: palaavatko lapset ykkösluokalle Ruotsalaan? Koulunvaihto vuosittain ei ole hyväksyttävää eikä suotavaa lasten kehityksen kannalta. Päätöksestä on laadukas perhepolitiikka kaukana.

Päätös ei ole syntynyt hyvän tavan mukaisella avoimella päätöksenteolla. Päinvastoin, vaikuttaa pahasti siltä, että päätös pyrittiin puolipimeästi pitämään Alahärmän ilmoitustaulun pihdeissä ohi oikaisuvaatimusajan eikä tiedotettu ole asianosaisille vielä loppiaisviikollakaan!

Vaaleissa korulausein kuntapoliitikot ovat pienen ihmisen asialla. Tässä tapauksessa konkreettisesti sitä ei ole oltu, ei ainakaan Ruotsalassa asuvien kuusivuotiaiden asialla.

12.12. tehdyllä päätöksellä osoitetaan samalla kyseenalaisesta kiitollisuutta kylän voimin rakennetusta liikuntahallista, jossa koululaisemme päivisin liikkuvat, musiikkiluokassa musisoivat ja myös kerhohuone on monenlaisessa käytössä.

Kuntalaisia kunnioittamattomalla päätöksentekotavalla lyödään tyhjäksi imagonnostoyritykset ja vetovoiman etsintäyritykset saattaen pikainen peruutusvaihde niillekin harvoille, jotka muuten suunnittelisivat Kauhavalle muuttoa.

Nyt on aika kaupunkilaisten vaatia oikeasti asukkaat huomioon ottavaa politiikkaa toteutettavaksi, säästöjen nimissä mitä sattuu -päätöksiä ei tule kaupunkilaisten hyväksyä.

Kuusivuotias odottaa muuten edelleen huonosti talvihoidettujen teiden varsilla kevyen liikenteen väylää kirkolta Ruotsalaan – toivottavasti eivät poliitikkomme näe liito-oravan papanoita tuolla matkalla, ettei tule uutta varjo-Kangas-Annalaa.