Seniorikeskustelua, ilmastosta ja maskeista

Ilmastoaktiivien mielenosoitus ei saanut joukoltamme ymmärtämystä. Mielenilmaukset marssien ja rauhanomaisesti ovat ok, mutta jos suljetaan vilkasliikenteinen katu istumalla kadulle eikä saada poliisin kehotuksista huolimatta takapuolta ylös asfaltilta, ollaan jo laittomilla teillä.

On väärin, jos poliisit joutuvat syytteeseen kaasutuksesta. Kadulla istujia pitäisi rangaista virkavallan vastustamisesta. Pampun käyttö kunniaan, vaikka se ehkä loukkaakin yksilönvapautta.

Koronasta riittää keskustelua. Ihmetyttää nuorison välinpitämätön suhtautuminen annettuihin suosituksiin. Ei pidä yleistää, mutta vähemmistökin saa koronaviruksen leviämään tavallista vikkelämmin. Järki käteen ja noudatetaan annettuja ohjeita – silti vauhkoontumatta.

Maakuntalehdessä oli selvitys maskin käytöstä ja sen turvallisuudesta. Maskeja on erilaisia, ja niiden vaikutus viruksen torjuntaan on erilainen. Se ei suinkaan turvaa 100-prosenttisesti käyttäjäänsä, mutta sitä kannattaa käyttää, jos ei voi pitää turvavälejä.

Kirkon piirissä käydään vilkasta keskustelua avioliitosta. Oltiin epätietoisia avio-sanan merkityksestä. Kännykän kautta selvisi, että sillä ei ole mitään yhteyttä naimisissa oloon tai sukupuolisuuteen.

Avioliittoa on kuitenkin pidetty perinteisesti naisen ja miehen välisenä liittona. Pysyttäköön siinä, mutta kirkko voisi luopua vihkimisoikeudestaan ja siunata sitä haluavat parit, olivatpa ne sitten aviopareja tai saman sukupuolen ”pariliittoja”. Oikeudellisestihan ne olisivat kuitenkin tasaveroisia.

On se kummaa, ettei työn tekeminen houkuta. Näin kuitenkin on. TV:ssä haastateltu nuori yksinhuoltajaäiti ei halua mennä töihin, koska hän ei saisi käteen paljonkaan enempää kuin mitä nykyiset yhteiskunnan antamat avustukset ovat.

Eikös avustukset ole tarkoitettu sitä todella tarvitsevalle eikä se saisi johtaa työn vieroksuntaan?

Työn tekemisen pitäisi olla aina kannattavaa. Avustukset ovat ilmeisesti liian suuria tai palkat liian alhaisia.

Tuulivoimalat puhuttavat. Lappajärvelle on tulossa kymmenen myllyn puisto, joka toisi kunnalle melkoiset verotulot. Hanketta vastustetaan myllyjen aiheuttaman melun vuoksi.

Haitallista meteliä ei ole tutkimuksissa havaittu, joten pelko johtunee tietämättömyydestä tai epätavallisen herkästä korvasta. Tuulivoimalat eivät ole luonnon kaunistuksia, mutta osittain niidenkin avulla saadaan ilmastoystävällistä energiaa. Järki käteen tässäkin!

Antti Uotila