Seniorikeskustelua

Keskustelukerhon ensimmäinen asia oli tietysti korona. Kysymykseen koronan vaikutuksista oli lähes kaikkien päällimmäisin asia, että harrastukset jäivät. Oli tietysti muitakin suositusten aiheuttamia rajoituksia, mutta kaiken kaikkiaan pärjäämme hyvin. Yksin asuvalla on luonnollisesti erilaista kuin parisuhteessa elävillä.

Meitä ikäihmisiä paapotaan liikaa. Me vanhat ja sairaat joutaisimme jo pois, sillä yhteiskunnan rasitteenahan me olemme, vaikka se yritetään kiertää monenlaisilla kauniilla sanakäänteillä.

Monet ikäihmiset ovat kyllä takertuneet elämään varsin lujasti eivätkä haluaisi millään jättää tätä matoista maailmaa. Mutta miksi? Eihän tämä vanheneminen niin hääppöstä ole. Allekirjoittanut on ryhmän vanhimpana huomannut, miten kaikki on vain luopumista jostakin ja alaspäin menoa. Pitää paikkansa toteamus, ettei näe, ei kuule, ei haista, ei maista eikä muista. Halut ja himot häviävät, jopa nälän tunne!

Koronaa voidaan torjua aivan tavallisin keinoin, henkilökohtaisella hygienialla ja turvaetäisyyksillä. Ei koronan takia tarvitse vauhkoontua.

Ihmisillä on yleensä halua ja intoa erilaisten jätteiden keräämiseen. Joukossa on kuitenkin aina joitakin, jotka syystä tai toisesta panevat poltettavien jätteiden joukkoon sekä biojätteet että sanomalehdet, joille molemmille on olemassa omat astiansa. Edellä mainitut parantakoot tapansa!

Muovijätteet ovat asia erikseen. Lauttamuksessa ollut keräyspaikka siirrettiin kauas sisääntulotien varteen. Eepeellä on kai jonkinlainen sopimus asiasta.

Muovinkeräyspaikka pitää saada lähemmäksi keskustaa. Ei mikään ihme, että autoton yksineläjä laittaa muovijätteensä läheiseen astiaan poltettavien joukkoon eikä lähde kuskaamaan niitä polkupyörällä jonnekin kauas. Keräyskontti voisi olla esimerkiksi K-Supermarketin tai Lankavan tontilla. Siitä vaan sopimuksen tekoon!

”Aika on rahaa”, totesivat jo vanhan kansan kiireiset. Nykymaailmassa se on mennyt huippuunsa. Nykyihmisellä aika on niin kortilla, ettei ehdi ostoskärryjä panemaan niille kuuluvalle paikalle. Jos kaupat pitävät kärryjä vapaasti käytettävissä ilman lanttia tai vastaavaa, jolla saa kärryt irti ketjusta, on kai kohtuullista vastapalveluksena panna kärryt paikalleen kaupasta poistuttaessa.

Yleensä ostoskärryt ovat sikin sokin niille varatun paikan lähellä, joskus jopa naapuritontilla.

Ostoskärryn palauttaminen paikalleen ei vie montakaan sekuntia.

Yhdysvalloissa on tulossa vaalit. Miten maailman johtajana killuvan valtion vaalisysteemi voi olla noin pöhlö? Muuttiko sinne aikanaan Suomestakin vain heikkolahjaisia ihmisiä, vai mistä moinen johtuu?

Vaalisysteemi on ilmeisesti säilynyt muuttumattomana liittovaltion perustamisesta saakka eikä sitä haluta kaksipuoluejärjestelmässä nykyaikaistaa. Se on oikeastaan irvikuva demokratiasta, sillä kaikki kansalaiset eivät saa äänestää.

Väestönlaskenta tehdään kymmenvuosittain, joten varsinaisia luetteloita äänestäjistä ei ole. Äänestää saavat erikseen rekisteröityneet.

Presidentinvaaleissa eivät ratkaise äänet vaan valitsijamiehet. Kunkin osavaltion kaikki valitsijamiehet saa se, joka voittaa kyseisen vaalin. Tämä johtaa siihen, että suurimman äänipotin saanut ei olekaan välttämättä voittaja.

Vaalin tulos voi muutenkin olla kyseenalainen, sillä ”virattomia” postiäänestyslaatikoita ei ilmeisesti valvo kukaan, paitsi tietysti laatikon asettaja hävittämällä vastapuolen äänet.

Yhdysvaltain presidentillä on aivan liian suuret valtaoikeudet. Hän on lähes diktaattori. Vähempikin riittäisi. Vaalikampanja on aivan ala-arvoista. Jos Suomessa käytettäisiin moista kieltä, seuraisi siitä automaattisesti syyte kunnianloukkauksesta. Trampin kohdalla tilanne on tietysti toinen, sillä eihän hänellä ole mitä loukata.

Antti Uotila, 85+