Seniorikeskustelua

Lähi-itä, erityisesti Iran, puhuttaa yhä edelleen.

Iran tunnusti matkustajakoneen alas ampumisen, tosin viivyttelyn jälkeen. Venäjä ei ole vastavaa tunnustusta tehnyt, vaikka on kulunut jo vuosia. Iranin tiedotus on edistynyt.

Iranin hallintomalli on varsin erikoinen. Uskonnollinen johtaja on ylin päättäjä. Mitä virkaa kansan valitsemalla presidentillä on? Kyllä kirkon ja valtion pitäisi pysyä erillään. Olipa uskonto mikä hyvänsä, pysyköön erossa valtiollisista asioista.

Demokratia Iranissa osoittaa jonkinlaista avautumisen merkkiä, kun kansa uskaltaa mennä kadulle vaatimaan muutosta systeemiin.

Itänaapurissa pelataan ”tulevaisuuspolitiikkaa”. Kun ei kehtaa lisätä presidentin toimikausia, voihan valtaoikeuksia siirtää parlamentille ja siirtyä sinne johtamaan valtakuntaa.

Ja jos on pelättävissä. että kaikki tehty ei täytä lain kirjainta, pannaan ylin syyttäjäviranomainen varmuuden vuoksi pellolle. Tämä on venäläistä demokratiaa. Sanoihan Putin jo vuosia sitten, että länsimainen demokratia ei sovi Venäjälle.

Sotilaat, ennusteluista huolimatta, eivät vastusta moista, sillä armeija on saanut lähes kaiken, mitä se on halunnut. Tarvetta olisi kansan olojen parantamiseen, mutta valtion status on tärkeämpi. Voi Venäjä, kun oot laaja maa!

Onneksi Suomella ei ole mitään hätää, sillä mitä iloa itänaapurille olisi vastahakoisista alamaisista. Ei meidän kuitenkaan kannata ärhennellä.

Eikä toisen suurvallan toiminta ole juuri sen kummempaa. Trumpin aikana se on tullut entistäkin itsekkäämmäksi. Nyt siellä oikeus istuu äänestämässä siitä, mitä oikeutta noudatetaan. Todistajia ei kuulla, ja politiikka on kaikki kaikessa.

Yhdysvaltojenkin vaalitapa on ihmeellinen. Suuremman äänimäärän saanut ei suinkaan aina tule valituksi. Myös siellä pitäisi vaalitapa uudistaa demokratian pelastamiseksi. Toinen muutosta vaativa on aselaki. Konetuliaseita on yksityisillä henkilöillä valtavat määrät. Tappotilasto on melkoinen. Maailman poliisilla olisi paljon tehtävää oman tonttinsa siivouksessa.

Kolmas suurvalta, Kiina, kamppailee lähes tuntemattoman koronaviruksen kanssa. Tautiin kuolleiden määrä kasvaa. Kiinassa ei miljoonan ihmisen väheneminen tunnu vielä missään, mutta tauti levinnee muuallekin maailmaan. Kiinan tiedotus on kuitenkin parantunut ja yhteistoiminnalle on hyvät edellytykset.

Lex Berner eli taksilaki pitää kumota. Palautettakoot taksamittarit autoihin ja päivystys taksiasemille. Täysin vapaa kilpailu ei sovi kaikille aloille, ja kuskien pätevyysvaatimuksia voitaisiin tiukentaa.

Kiky-sopimuksen lisätyötunnit hiertävät palkkaneuvotteluissa. Meillä on maailman alhaisimpiin kuuluva vuotuinen työaika. Onko muutama lisätyötunti niin maata mullistava? Jos ei tunteja lisätä, työaikaa on tehostettava. Monella alallahan tehokasta työaikaa on vain 50 prosenttia kokonaisajasta.

Antti Uotila