Omatoimikirjastopalvelut myös Kortesjärven kirjastoon

Alahärmän ja Ylihärmän kirjastot ovat avoimia asiakkaille 98 tuntia viikossa, joka päivä kello 7 - 21, myös viikonloppuisin. Kortesjärven kirjasto on auki vain 32 tuntia viikossa, viikonloppuna kokonaan suljettu. Kirjastojen henkilökuntien määrissä ei ole eroa. Miten tämä on mahdollista?

Vastaus on omatoimikirjasto, jonne asiakkaat pääsevät kirjastokortillaan lainaamaan ja käyttämään aineistoa silloinkin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Kauhava sai kirjastojen omatoimipalvelun kehittämiseen valtionavustusta yhteensä 26 000 euroa vuonna 2016. Kaupungin oma rahoitus oli 27 000 euroa kirjastoa kohden.

Kauhavan kirjastotoimi on hakenut valtionavustusta nyt myös Kortesjärven kirjaston omatoimipalvelun kehittämiseen.

On erittäin tärkeää, että Kauhavan kaupunki pysyy nyt valmistellun kirjastohankkeen takana ja varmistaa ensi vuoden budjetissaan omarahoitusosuuden, sillä tulevaisuudessa valtionavustuskohteet kirjastohankkeissa saattavat vaihtua.

Omatoimikirjaston edut ovat pitkäkestoisia ja merkittäviä verrattuna kustannuksiin. Kortesjärven kirjaston aukioloajat voidaan kolminkertaistaa lisäämättä henkilöstökuluja.

Kirjaston ainoa työntekijä voi tehdä muun muassa enemmän yhteistyötä koulujen kanssa koululaisten lukutaidon parantamiseksi, kun osa rutiinitöistä hoidetaan automaateilla.

Lukutaidon ja -harrastuksen kannalta omatoimisuus on huikea mahdollisuus. Tilat ja aineistot saadaan tehokkaampaan käyttöön.

Kauhavan kaupunginvaltuusto käsittelee talousarvion 11. joulukuuta. Etenkin kortesjärveläisten kirjastonkäyttäjien, koululaisten vanhempien ja muiden kirjastoa kannattavien on syytä vaikuttaa valtuutettuihin, että nämä päätöksellään varmistavat myös Kortesjärven kirjaston kehityksen samassa vauhdissa kaupungin muiden kirjastojen kanssa.

Kristiina Kontiainen Entinen kortesjärveläinen