Minä ja mun puu -ajatuksesta

Jokamiehenoikeudet ovat hienoimpia asioia Suomessa. Keskustelu niiden saamisesta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon käy kiivaana.

Jokamiehenoikeudet eivät tällä hetkellä ole millään lailla uhattuina. En ole kuullut kenenkään ehdottavan niistä luopumista ja hyvä niin.

Minä ja mun puu -kampanjan tarkoitus on ymmärtääkseni varmistaa pitkällä aikavälillä jokamiehenoikeuksien säilyminen ja mahdollisesti kannustaa muitakin maita vastaavaan avoimuuteen.

Hyvää tarkoittava kampanja on saanut osan maanomistajista varuilleen. Kampanjan alullepanijat eivät ole keskustelleet alueiden oikeiden omistajien kanssa, saati pyytäneet heitä mukaan.

Tämä herättää tietenkin ihmetystä maanomistajissa. Samaan aikaan käydään monenlaisia kampanjoita, joissa puututaan esimerkiksi metsänomistajan oikeuksiin hoitaa omaisuuttaan.

Minä ja mun puu -ajatus on hieno, kunhan ymmärrämme sen todellakin tarkoittavan tuota aineettomuutta ja mielikuvaa, ei konkretiaa.

Siinä vaiheessa, kun metsänomistaja korjaa pitkän työn satoaan, ethän arvostele sitä vaan siirrät metsäretkesi viereiseen hyvin hoidettuun metsään.

Ari Perälä kenttäpäällikkö MTK-Etelä-Pohjanmaa