Mietteitä sisäilmasta

Viime aikoina on putkahtanut aivan väkisin mieleen kuriositeetti, miksi meidän tavallisten kansalaisten taloja puretaan niin vähän suhteessa julkisten rakennusten purkamiseen.

Karrikoiden: Jos pientalossa tapahtuu esimerkiksi vesivahinko, vahinko yleensä korjataan ja jatketaan elämää. Jos julkisessa rakennuksessa tapahtuu vesivahinko tai rakennusvirheen takia on sattunut jokin muu tapahtuma, reaktio asioihin menee hämmästyttävän helposti näin: korjaamaton paikka, käyttökieltoon tai sen jälkeen jopa puretaan ja rakennetaan uusi.

Miksi?

Onko meillä lupa odottaa vain parasta tai ainakin esimerkiksi parempaa sisäilmaa julkisissa rakennuksissa kuin omassa talossamme? Olen ammattini puolesta seuraillut alueemme rakennusten kunnossapitoa ja korjauksia vuosikymmeniä. Jollain tapaa tuntuu, että nyt mopo on karkaamassa julkisella puolella käsistä tai jossain määrin jo karannutkin.

Toki kaikessa on takana aina jotain muutakin, ja se muu ei aina johdu varmaan pelkästään huonosta sisäilmasta. Huono sisäilma on vain noussut ehkä liiankin helposti määrääväksi tekijäksi. Olisiko lisäksi jokin muu ”ilmasto” jollain tapaa tulehtunut tai esiintyy tukkoisuutta ajattelutavoissa?

Onko niin, että yksi tutkija tai tutkimus voi johtaa ketjureaktioon, jonka suuntaa on enää vaikea muuttaa ”tahraamatta” kasvojaan? Piiloudutaanko päätöstasolla myös julkisen näkemysten taakse? Puhutaanko asioista asioina?

Tosiasiat olisi hyvä tunnistaa, olivat ne sitten hyviä tai huonoja, ja sanoa sanottavat myös ääneen ilman fanaattisuutta ja tunnesiteitä - asioina!

Entä mikä on Ylihärmän Kirkonkylän koulun ja Hakolan koulun kohtalo? Hakolan koulusta oli juttu Komiat-lehdessä (16.10.2019). Koulua on tutkittu, varsinaisia näytteitä ei ole otettu. Sen sijaan jos-sanoja ja olettamuksia on saatu aikaan. Sisäilmasta kertovat tallentimet asennettiin, sen jälkeen on ollut kaksi oireiluilmoitusta sisäilmasta. Ennen asennusta ei ollut oireilua.

Odotin lukevani jutusta, että ”kyllä tästä hyvä koulu vielä tulee”. Mutta jutun mukaan oppilaat siirretään suunniteltavaan, tulevaan uudisrakennukseen Ylihärmän yläkoululle.

Olisi varmaan hyvin valaisevaa avata julkisesti, miksi Hakolan koulun oppilaat siirretään pois pidetystä koulusta. Jos syynä ovat säästöt, mitä ne ovat ja mihin ne perustuvat?

Ylihärmän Kirkonkylän koulun entisen asuntosiiven kellarin lattialle oli asennusvirheen takia tullut likavettä. Koko siipi laitettiin käyttökieltoon. Lienee varmaan korjaamaton paikka pestä tai uusia likaantuneet betonilattiat. Kuinka kävisi, jos moiset jutut sattuisivat oman kodin kellarissa? Laitettaisiin varmasti kuntoon, ja elämä jatkuisi.

Mietityttää näiden koulujen kohtalo uusrakentamisineen. Yläkoulun yhteyteen on suunnitteilla 6,4 miljoonan euron laajennus. Onko tuo aiheellista, tarkoituksenmukaista, minkä kustannuksella ja minkälaisin tulevaisuudenkuvin rakennetaan uutta?

Täytyypä käydä hieman kyselemässä ja ottamassa asioista selvää.

Kai Tamminen