Mennään kaikki ottamaan piikki

Vuoden viimeisessä kokoontumisessa nousivat esille korona ja nimenomaan rokotukset.

Rokotetta on pian saatavissa Suomeenkin. Eurooppalaisten valmistamat rokotteet ovat teholtaan varsin hyviä ja perusteellisesti tutkittuja. Lopullinen sinetti vielä puuttuu ennen myyntilupaa. Englannissa ovat jo rokotukset käynnissä. Vähäistä oireilua on ani harvoilla ollut, sekin nopeasti ohimenevää.

Meitä ihmetytti rokotuksesta kieltäytyvien suuri lukumäärä Suomessa. Viidesosa suomalaisista on tällä haavaa kieltäytymässä rokotteesta piittaamatta mitään asiantuntijoiden lausunnoista.

Rokotteiden ympärillä pyörii mitä ihmeellisimpiä asioita. Puhutaan salaliitoista ja rokotteen mukana jaettavista mikrosiruista, joilla meitä mukamas valvotaan. Aivan hulluja ajatuksia, mutta tuntuvat menevän kansaan.

Joku keksi radiossa näille rokotusta karttaville oivallisen nimen: kulkutautia suosivat. Jos 20 % suomalaisista kieltäytyy rokotuksesta, tietää se sitä, että koronan tuhoamisessa ei onnistuta. Rokote antaa ilmeisesti vain tietyn ajan kestävän suojan, joten nämä rokottamattomat pitävät viruskantaa hengissä ja uusi aalto vyöryy tietyn ajan kuluttua.

Toivottavasti nämä kulkutautia suosivat ymmärtävät tilanteen aivan asiallisena ja välttämättömänä toimenpiteenä ja ottavat rokotteen sitten, kun sitä on saatavissa. Nuo päättömät hullutukset rokotteen tiimoilta on syytä unohtaa.

Rokotusjärjestys ei kaikkia tyydyttänyt. Vanhat nostetaan taas lähes ykkössijalle. Hoitohenkilöstön rokottaminen on ensiarvoisen tärkeää, mutta niin on myös yhteiskuntaa pyörittävien työikäisten. Ainut kriteeri vanhusten kohdalla on se, että heidän sairastuttuaan seuraa lähes automaattisesti meno sairaalaan, ja se on poissa muusta sairaanhoidosta. Sairaalat täyttyvät koronapotilaista.

Voikohan ihmistä pakottaa ottamaan rokotteen? Nykyinen laki ei sitä ilmeisesti salli. Mennään kaikki ottamaan piikki heti, kun siihen tilaisuus annetaan ja – vapaaehtoisesti!

Yhteiskuntamme on holhousyhteiskunta. Huolenpito todella sitä tarvitsevalle on OK, mutta jos ihminen terveysriskeistä huolimatta liikaa syömällä, viinaa juomalla tai huumeita käyttämällä saattaa itsensä holhottavaan tilaan, niin miksi yhteiskunnan pitäisi ruveta huolehtimaan asianosaisen hyvinvoinnista.

Nyt kaikki tehdään sitä paitsi velkarahalla. Velanmaksu siirtyy kolmanteen ja neljänteen polveen. Väitetään, että esimerkiksi alkoholismi on sairaus. Kittiä kanssa! Ei se ole muuta kuin luonteen heikkoutta. Itse aiheutetut ”sairaudet” hoitakoon kukin itse.

Omituista tuo yksilönvapauden tulkinta. Kauppias otti kuvan näpistelijästä ja yritti selvittää näpistelijän henkilöllisyyden somen kautta. Kuinkas ollakaan, kauppias sai tuomion yksilönvapauden rikkomisesta ja joutui vielä maksamaan rötöstelijänkin oikeudenkäyntikulut. Kyllä yksilönvapauden suojelu on mennyt poskelleen. Oikeusvaltioperiaate näyttää meilläkin olevan veteen piirretty viiva.

Syntyykö USA:ssa sisällissota? Kansa on presidentinvaalien jälkeen jyrkästi jakautunut kahtia, ja Trump itsepäisesti ruokkii sitä kieltäytymällä vieläkään tunnustamasta vaalitappiotaan.

Mutta eiköhän sielläkin järki lopulta voita. Valitettavasti siellä on villin lännen tavoin aseellisia aivan liian paljon ja aseen käyttö herkässä. Yksilötasolla voi tapahtua mitä hyvänsä, aina murhiin saakka. Toivottavasti ei. Olisiko yleinen kuhina lännessä miellyttävä yllätys idässä? Ei maalata pirua seinälle!

Itsenäisyysjuhla TV:ssä oli kaikkien mielestä onnistunut. Turha sitä kättelyseremoniaa on tuntitolkulla näyttää. Tämä ”pakon sanelema” tapa tulkoon jäädäkseen.

Antti Uotila