Kuntauudistusta jo 1960 - 1970-luvuilla

Ilkka-lehti kirjoitti 24.2.2019 ansiokkaan jutun härmäläisistä. Nimeä on lämmitelty nyt myös koko Kauhavan kaupungista, josko se olisikin Härmä. Joku on väittänyt, että Härmä olisi laajemmalla alueelle tunnetumpi kuin Kauhava. Kauhava tunnetaan puukkopitäjänä ja Härmät puukkojen käsissä pitäjistä.

Minulle muistuu mieleen 1970-luvun puolivälistä ärhäkkä parranpärinä Alahärmän ja Ylihärmän kesken. Työtoverini, jo edesmennyt Martti Kukkonen vieraili tekemässä pitäjänumeroa Härmistä Pohjanmaan Kansa -demarilehteen.

Hän saapui Seinäjoen toimistolle työreissultaan ja teetti Railassa kuvat, jotka oli ottanut molemmista Härmistä. Niistä kävi ilmi, että Marttia oli jäänyt häjy kiusaamaan, kun oli ajellut pitäjien rajan ohi. Hän oli pakittanut kameransa kanssa takaisin rajakilpien luo. Alahärmän puoleinen rajakilpi oli repsahtanut alaviistoon, kun ylämutteri oli päässyt irti. Ylihärmän kilpi sen sijaan seisoi vaakasuorassa ryhdikkäästi.

Tavoilleen uskollisena toimittajana Martti ryhtyi sortteeraamaan kuvatekstiä. Muutaman ajan hän istui vanhan mallisen Remington-kirjoituskoneen takana, ja pian naputus alkoi kuulua.

Uskon, että hänellä oli muistissa alahärmäläisten moottorimarssi lääninhallitukseen maaherra Martti Viitasen puheille toukokuussa 1969. Teksti näet viittasi asiaan silloin tietämättömällekin, että jotakin Martilla oli mielessään. Teksti oli sen mukainen kuvan alla, kun sen sitten parin päivän päästä sain lukea PK:n Härmien numerosta.

Siinä luki jotenkin tähän tapaan kuntaliitosta ennakoiden: Joko Alahärmä on antanut periksi Ylihärmälle, kun sen rajakilpi on repsahtanut pahasti alaviistoon?

Pohjanmaan Kansan Härmästä kertova numero oli menestys. Kerrottiin, että sitä oli kyselty R-kioskeilta kautta maakunnan, ja minäkin sain vastata niihin kymmeniin puheluihin, jotka Härmien suunnalta soitettiin PK:n Seinäjoen toimitukseen.

Härmissä ei silloin ollut vielä kunnanjohtajia, mutta kunnansihteerit pantiin asialle torumaan Pohjanmaan Kansa ja sen toimittaja alimpaan kadotukseen. Kuntien demaritkin antoivat tulla tuutin täydeltä, eivät siinä yksin porvarit olleet ”huutamassa”.

Silloin Alahärmä lähes sataprosenttisesti halusi pysyä ja pysyikin itsenäisenä, kunnes syntyi iso ja kaunis Kauhavan kaupunki, jota nyt pian nimitetään Härmäksi, jos Jumala suo.

Toive Tynjälä

sosiaalineuvos toimittaja 1974 - 2004 Ilmajoki