Koululaiskuljetuksista

Todella ihmetellen olemme seuranneet Kauhavan kaupungin tapaa hoitaa koululaiskuljetuksia sivukylillä.

Pienet koululaiset kulkevat pitkiä matkoja ja viettävät tunteja autossa joka arkipäivä, mutta selkeää tietoa esimerkiksi aikatauluista ei vanhemmille ole.

Koulutoimistosta kehotetaan soittelemaan suoraan kuljetusfirmalle. Itse firmasta tietoa ei sitten kuitenkaan välttämättä saa. Joku onnekas äiti tai isä ehkä onnistuu saamaan käsiinsä kuskin suoran numeron.

Näin koulujen alkaessa moni vanhempi onkin täysin kuulopuheiden varassa sen suhteen, koska se oma eskarilainen tai vähän vanhempi pieni koululainen aamuisin haetaan ja päivällä tuodaan.

Tämän kanssa olemme tottuneet elämään, mutta tämän syksyn mukanaan tuomat kuljetusaikojen pidennykset ovat kyllä jo liikaa.

Ajatelkaa alakoululaista, joka herää aamulla kello 7 ehtiäkseen kello 7.35 lähtevään linja-autoon. Koulu alkaa kello 9, eli hän viettää aamulla autossa melkein 1,5 tuntia. Koulu loppuu kello 13, jolloin edessä on lähes tunnin kestävä kotimatka.

Tähän kun lisää vielä talvikelien aiheuttamat viivästykset kuljetuksissa, on luultavasti jo pimeä, kun lapsi vihdoin pääsee kotiin.

Vähän isompi alakoululainen, joka on herännyt aamulla samaan linja-autoon ja jonka koulu loppuu kello 15, joutuu vielä koulun jälkeen odottelemaan puoli tuntia bussissa muualta saapuvia oppilaita päästäkseen kotimatkalle.

Samassa kyydissä kulkevat myös yläkoululaiset, joten voi vaan kuvitella menoa iltapäivisin autossa, kun lapset ja nuoret ovat väsyneitä ja nälkäisiä. Kuskin tehtävä ei ole toimia iltapäiväkerhon ohjaajana vaan viedä lapset turvallisesti kotiin.

Kauhavan uuden kaupunkistrategian tärkeimpänä tavoitteena on lasten ja perheiden hyvinvoinnin lisääminen.

Se toteutuu ennen kaikkea pienissä arkisissa asioissa, esimerkiksi siinä, ettei pientä koululaista rangaista sivukylällä asumisesta sietämättömän pitkän koulupäivän muodossa.

Hyvä vaihtoehto linja-autolle olisi esimerkiksi useampi pikkubussi. Se maksaisi vähän enemmän, mutta ehkä lasten hyvinvointiin satsaaminen kuitenkin pidemmän päälle kannattaisi enemmän.

Entä kuinka pitkä koulumatka näillä sivukylällä asuvilla alakoululaisilla on? Kymmenen kilometriä. Suoraan ajaen siinä menisi 15 minuuttia suuntaansa.

Sivukyläläisten vanhemmat