Koska lasten etu on tärkein?

Kauhavan kaupunginhallitus on kovin yksimielinen siitä, että uuden Alahärmän koulun liikuntasalin yhteyteen ei tarvitse tehdä kuntosalia. Jotkut Alahärmän luottamushenkilöt vastustavat sitä vedoten säästöihin. Jopa kaupunginjohtajan mielestä kuntosali on tarpeeton.

Lapset eli mahdolliset kuntosalin käyttäjät on unohdettu täysin tässä hyvä veli -kerhon tahtotilassa. Pääasia, että päättäjien tai heidän sukulaistensa kuntosaleilta eivät käyttäjät vähene. Kuitenkaan oppilaat eivät voi liikuntatuntien aikana mitenkään käyttää yksityisiä kuntosaleja välimatkan ja ajan vähyyden takia.

Alahärmän uusi liikuntasali mahdollistaa SM-tasoisen sisäpelien, telinevoimistelun ja palloilulajien harrastamisen ja pelaamisen. Kuitenkin kuntosali on tarpeeton liikuntasalin yhteyteen. Voitaisiin katsoa, että saliin suunniteltu volttimonttu on tarpeeton. Jätetään se pois ja säästetään kustannuksissa. Myös trampoliiniradan tarpeellisuus voidaan kyseenalaistaa koululiikuntamuotona. Koululiikunta ei saa olla kilpailupainotteista, eikä suorituksia tule vertailla.

Kaupunginhallituksen jäsen Jari Välikangas kertoi lehtijutussa, että punttisali on tarpeeton liikuntahallin yhteydessä. Tästä olemme samaa mieltä. Ei siellä punttisalia tarvita vaan kuntosali laitteineen.

Vanhalta kuntosalilta voidaan laitteet siirtää uuden liikuntahallin kuntosalille, uusia ei tarvitse ostaa. Ei mene 100 000 euroa kalliisiin laitteisiin.

Jos oppilaiden vanhemmilta kysytään, kuntosali rakennettaisiin ehdottomasti. Läheskään kaikki lapset eivät ole joukkuepelin tai kilpaurheilun ystäviä. On otettava huomioon myös liikuntarajoitteiset oppilaat, liikunnassa heikommin menestyvät oppilaat, paino-ongelmien kanssa painivat oppilaat sekä ujot ja syrjäytyneet oppilaat, jotka eivät halua tai pysty osallistumaan ryhmäliikuntaan.

Nämä edellä mainitut oppilaat voisivat kuitenkin löytää kuntosalilta kipinän liikunnan harrastamiseen ja kuntoliikuntaan. He saisivat itsevarmuutta, hyvän kunnon ja hyvinvointia, kun huomaisivat onnistuvansa liikuntatunnilla jossakin lajissa. Eiväthän päättäjät nyt rakenna itseään vaan lapsia varten, pitää panostaa tuleviin sukupolviin.

On otettava myös huomioon lasten tasapuolisuus eri kaupunginosien kesken. Mikä tekee Kauhavan uuden koulukeskuksen lapsista parempia kuin Alahärmän lapsista, että Kauhavan uuteen kouluun on tehty kaksi kuntosalia?

Alahärmäläisten tulisi nyt olla aktiivisia asiassa ja ottaa julkisesti kantaa tähän asiaan. On turha pelätä leimautumista, kun on oikealla asialla, tässä tapauksessa lasten asialla.

Kunnallisvaalit lähestyvät. Kannattaa miettiä tarkkaan, kenelle äänensä antaa, kuka ehdokas on oman asuinalueen hyvinvoinnin ja kehittämisen kannalla.

Tuija Takala kaupunginvaltuutettu Pro Kauhava