Kokoomuksen karmea turvelinja

Kollegani Janne Sankelo (kok.) kauhisteli Komiat-lehdessä 24.9. hallituksen budjettiriihen linjauksia turpeen verotuksen osalta. Jottei harhaanjohtavia käsityksiä jäisi, on paikallaan hieman oikoa Sankelon puheita.

Hallitus on nostamassa budjettiriihen päätöksien jälkeen lämmityspolttoaineiden veroa noin 100 miljoonalla eurolla. Linjaus tulee hallitusohjelmasta. Keskustan vaatimuksesta korotus turpeen osalta ei muuta turpeen asemaa esimerkiksi kivihiileen nähden. Tuosta 100 miljoonan kokonaisuudesta turpeen osuus on 20 miljoonaa.

Päätös ei ole erityisen riemastuttava ja juhlittava, mutta turpeen asemaa se ei ratkaisevasti heikennä. Kuten Sankelo toteaakin, energiateollisuus on puolittamassa turpeen käyttöä lämmitykseen vuoteen 2025 mennessä kansallisista poliittisista päätöksistä riippumatta.

On äärettömän tärkeää, että EU:n alkavan ohjelmakauden isoista rahavirroista – elpymisrahastosta ja ns. JTF-rahastosta (”oikeudenmukainen siirtymä” eli ilmastopolitiikan kielteisiä talousvaikutuksia pehmentävä rahasto) – suunnataan suuri määrä tukea turveyrittäjille ja muille tahoille, jotka kärsivät turpeen energiakäytön vähenemisestä.

Uskon, että turpeen käyttö ei tule loppumaan kokonaan, vaan turvetta tullaan käyttämään jatkossakin mm. maataloudessa ja uusissa biotalouden innovaatioissa, kuten aktiivihiilessä.

Sankelon räväkät turvepuheet asettuvat outoon valoon siksi, että hänen puolueensa kokoomuksen linjat ovat turpeen osalta todella vihamieliset.

Kuukausi sitten kokoomuksen puoluekokouksessa hyväksytyn tavoiteohjelman keskeinen linjaus on: ”Lopetamme turpeen merkittävän energiakäytön vuoteen 2032 mennessä.”

Janne Sankelo oli itse hyväksymässä kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetissa vuodelle 2020 lämmityspolttoaineiden veronkorotusta 150 miljoonalla eurolla, josta turpeen osuus olisi 50 miljoonaa. Kokoomus olisi siis valmis tuplaamaan turpeen veron siitä, minkä hallitus linjasi.

Voikin olla tyytyväinen, että keskusta istuu hallituksessa kokoomuksen sijaan puolustamassa turpeen käyttöä. Sankelolla oli myös karkea virhe siinä, että hän totesi hallituksen lopettavan päästökauppakompensaation teollisuudelta. Päästökauppakompensaatio jatkuu teollisuuden sähköistämistukena. Päästökauppakompensaationkin osalta Sankelolla olisi hommia oman puolueensa kanssa: Kokoomus puolueena on esittänyt koko päästökauppakompensaatiosta luopumista.

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Kauhava