Kaupungin investoinneista

Viime viikolla saimme lukea Ilkka-lehdestä Kauhavan kaupungin talousarviosuunnitelmista ensi vuodelle. Käyttötaloutta ollaan budjetoimassa noin 990 000 euroa miinukselle, ja rakenteilla olevat investoinnit ylittävät investointivarat ainakin 6 vuodeksi eteenpäin.

Itseäni vähän ihmetyttää tämä kova investointitahti (ensi vuonna 11,4 miljoonaa euroa) muutamassakin mielessä.

Esimerkiksi Kauhavalla on tällä hetkellä noin 150 vapaata omakotitalotonttia, mutta lisää kaavoitetaan edelleen, vaikka esimerkiksi Järvenjärven kalliisti kaavoitetulta alueelta ei ole myyty vielä yhtään tonttia. Kysynkin, voisimmeko pitää kaavoittamisessa välivuoden ja panostaa siihen myöhemmin lisää. Kauhavalle kun rakennetaan kovin vähän omakotitaloja tällä hetkellä.

Lehdessä kerrottiin myös, että ensi vuonna Ylihärmään aletaan suunnitella 300 oppilaan koulua, jonne sijoitetaan Ylihärmän Kirkonkylän ja Kankaan koulut, Hakolan koulua sekä Ylihärmän yläkoulu.

Miksi? Mikä tässä on todellinen kiireellisyysaste? Tilanne ei vaadi viiden miljoonan investointia.

Myös esitys kaksisarjaisesta yhtenäiskoulusta on kestämätön, sillä ryhmäkoot kasvavat liian suuriksi. Asia voidaan ratkaista esimerkiksi sillä, että Ylihärmään tehdään hallinnollisesti yhtenäiskoulu, mutta toimintaa on sekä yläkoulun että alakoulun tiloissa. Kirkonkylän koululta voidaan myös tarvittaessa siirtää 5. - 6.-luokkalaiset yläkoululle, jolloin muiden luokka-asteiden ja esikoululaisten käyttöön jää enemmän tilaa. Kankaan koululaiset taas voidaan integroida joko Kirkonkylän, Hakolan tai Pernaan koululle. Näistä Kirkonkylä ja Hakola ovat halvimpia vaihtoehtoja, koska Kankaalta on jo olemassa olevat kuljetukset Ylihärmään päin.

Näillä toimilla ratkaisemme Ylihärmän kouluverkkotilanteen siihen asti, että Kauhavalla saadaan monitoimitalo valmiiksi ja sen toiminta kunnolla käyntiin, jotta näemme ensin Kanta-Kauhavan kouluverkon todelliset säästöt.

Sitten voimme alkaa suunnitella Ylihärmään uutta koulua sille lapsimäärälle, jolle on todellinen tarve. Kauhavalla niin kuin koko Suomessa syntyvyys laskee rajua vauhtia. Se tarkoittaa, että kunnan on sopeutettava myös koulutoiminta tarpeen mukaan.

Esimerkiksi verrokkikunta Lapualla on vain yksi yläkoulu ja yksi lukio mutta useita pieniä alakouluja. Lisäksi vaikeuksia kuntatalouteen aiheuttavat Alahärmästä ja Kortesjärveltä kantautuneet tiedot koulutilojen sisäilmaongelmista. Näihinkään emme voi jättää varautumatta, koska näissä tapauksissa tilanne on akuutti.

Tässä vain muutama asia esille nostona. Pelkästään käyttötalouden menojen karsimisesta saisi vaikka sivullisen asiaa lehteen.

Lasse Ruotsala kaupunginvaltuutettu KD, kasvatus- ja opetus- lautakunnan jäsen