Kaksineuvoisen rahakaivo

Kaksineuvoisen päättäjät löysivät Kankkulan kaivon ja kantavat pimeyteen valoa säkissä. Terveyskesk-.. ei vaan hyvinvointikeskuksissa neljästä kaupunginosasta käy varmaan joku kymmenentuhatta per vuosi meitä ”asiakkaita” pikaverikokeessa.

Marevan-, diabetes-, reuma- ym. kokeiden otto sormenpäästä kestää korkeintaan 5 minuuttia huomenesta heiheihin. Se muuttui maksulliseksi: 10 euroa/käynti.

Käyntitiheys on hyvin henkilökohtainen. Tuloksen ja lääkeannostuksen saa tietää tuon viiden minuutin aikana yhdellä kertaa. Sormenpäästä veritippa otetaan pienelle näyteliuskalle. Se työnnetään kännykän kokoiseen laitteeseen, joka ilmoittaa pitoisuuden.

Paljonko Kaksineuvoinen lie investoinut laskutusohjelmien muutokseen, laitteisiin ja koulutukseen?

Laskun kirjoittamisen työ ja lähettäminen ”asiakkaalle”. Se kai ei maksa päättäjien mukaan mitään, kun tekijät ovat muutoinkin töissä Kaksineuvoisessa.

Vaihtoehtona on käydä laboratoriossa, jossa verikoe otetaan kyynärtaipeesta putkeen. Putki lähetetään Seinäjoen keskussairaalan laboratorioon tutkittavaksi. Tieto kirjataan siellä seuraavana päivänä järjestelmään. Asiakas ottaa Kaksineuvoisen Marevan-hoitajaan yhteyttä ja saa tietää uuden annostuksen.

Tämä on asiakkaalle ilmainen palvelu, mutta keskussairaala veloittaa Kauhavan kaupungin toista taskua tästä palvelusta.

Minkälaisilla laskelmilla päättäjät ovat tehneet asiakasveloituspäätöksensä? Monenko sadantuhannen euron järjestelmäinvestoinnit ovat pohjalla koulutukset sisältäen? Mitä on laskettu aiemman palvelun käyntikustannukseksi? Kuinka paljon maksaa verikoe laboratoriossa näytteenottoputkeen ja sen lähettäminen Seinäjoelle? Paljonko Kauhavan kaupunki maksaa keskussairaalalle veren tutkimisesta ja kirjaamisesta?

Monet ”asiakkaat” ovat veloitettavaksi tulleen kokeen sijasta alkaneet käydä laboratorion heille ilmaisessa palvelussa.

Entä jos jotkut jättävät hankalammat käynnit väliin, ja heidän lääkeannostuksensa seuraaminen olisi terveystilanteen takia tärkeä?

Kauhavalla eletään tuossakin asiassa jälkijunassa, kun valtion taholta on jo sanottu, että kuntien tulee luopua asiakasmaksuista.

Eero Noponen