Joko silmät aukeavat?

Vuoden 2017 lopulla ja kesällä 2018 tässä lehdessä ennakoimani on toteutunut: hoivamarkkinat on jaettu kolmen suuren ja muutaman pienehkön toimijan kesken.

Kyösti Virrankoski varoitti Komiat-lehdessä syksyllä 2017: ”Siksi kansalaisten peruspalvelut on pidettävä kansanvaltaisessa hallinnossa ja kontrollissa.”

Attendon ja Esperi Caren tapauksissa on nähty, mihin silmitön usko julkisten palvelujen loppumattomiin ulkoistamisiin, kilpailuttamisiin ja nyt vielä ketjuttamisiin on johtanut – katastrofiin, josta ei vähällä selvitä.

”Lämminhenkisestä yrityksestä huokuu ystävällisyys, kannustus, nauru ja työn ilo. Luotettavuus ja laatu on kaiken toimintamme perusta. Haluamme tarjota kaikille asiakkaillemme vain parasta hoitoa. Henkilöstö on Esperin tärkein voimavara.” Kelpaa siis olla tällaisen yrityksen palveltavana ja palveluksessa.

Valitettavasti kaikki on konsulttien monistamaa niin sanottua hevonpaskaa. Lainaus on Esperi Caren yrityssivulta, ja samanlaista ovat täynnä myös Alavuden Pelimanni-hoivayksikön toiminnasta syrjäytetyn Attendon sivut.

Kansainväliset sijoittajat käärivät voitot julkisin varoin kustannetusta toiminnasta ja nauravat makeasti tyhmille suomalaisille. Attendo, Mehiläinen ja Esperi Care ovat tämän monopolin tavoin toimivan oligopolin, ”harvainvallan”, määräävät toimijat.

Ja kuinka ollakaan, kaikkien niiden omistus on ulkomailla, Esperin omistuksesta 90 prosenttia on brittiläisessä sijoitusyhtiössä, muiden enemmistöomistus Ruotsissa. Kuten tiedetään, sijoitusyhtiöiden tulot matkaavat useimmiten lopulta monimutkaisiin yritysjärjestelyihin peiteltyinä veroparatiiseihin, jonne nyt lentävät vanhustemme hoivarahat.

Valtiovarainministeri Petteri ”desimaali-Orpo” kyllä uhosi eduskunnassa 9.11.2017 (Yle 9.11.17): ”Muuten olen sitä mieltä, että veroparatiisit on tuhottava.” Hänen ja Sipilän hallituksen saavutuksista tällä saralla tehtävä kirja solahtaa oitis Guinnessin ennätysten kirjaan maailman ohuimpana kirjana!

Paavo Lintula Kauppatieteiden tohtori Tampere