Johanna Kärkkäisen kirjoitukseen

Vielä kerran on pakko ottaa kantaa lasten yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin lakkauttamisasiaan Kauhavan kaupungissa. Kyllä niin harmittaa!

Johanna Kärkkäisen kirjoitus Komiat-lehdessä 4.11. viittaa, että päiväkoti Kinderin toiminta olisi lopetettu Kinderin omien taloudellisten tai muiden vaikeuksien vuoksi. Toiminta loppui vain ja ainoastaan siksi, että Kauhavan kaupunki otti pois käytöstä yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin ja tällöin millään yksityisellä toimijalla ei ole ollut mahdollisuutta enää jatkaa toimintaansa. Kauhavan kaupungin omien kunnallisten päivähoitopaikkojen riittävyydellä perusteltiin meille sekä kasvatus- ja opetuslautakunnalle sitä, että palvelusetelistä luovutaan. Tällä lopettamisella piti tulla säästöä!

Mielenkiintoista olisi tietää Kauhavan kaupungin tekemien ”säästöjen” suuruus, kun nyt on perustettu kaupungin uusia yksiköitä ja haetaan/palkataan perhepäivähoitajia suoraan kaupungin palvelukseen.

On epäuskottavaa väittää, että tilanne olisi konkreettisesti lapsimäärän suhteen muuttunut puolessa vuodessa tai edes vuodessa. Kauhavan varhaiskasvatuksen viranhaltijoiden laskelmat olivat virheellisiä joko tahallisesti tai tahattomasti.

Muissa kunnissa tukeudutaan palvelusetelin käyttöön juuri säästösyistä. Palveluseteli tulee kaupungille edullisemmaksi kuin omien seinien rakentaminen tai työntekijöiden palkkaaminen suoraan kaupungille. Sikäli mielenkiintoista, että toisaalla Kauhavan kaupunki irtisanoo työntekijöitään, mutta varhaiskasvatukseen tarjotaan työpaikkoja.

Lisäksi tuon esille vielä, että Kauhavalla oli myös toinen yksityinen päiväkoti (Alahärmässä) ja yksityisiä perhepäivähoitajia koko Kauhavan alueella oli useita. Kaikki ovat lopettaneet juuri siksi, että palvelusetelikäytäntö lakkautettiin.

Nyt Kauhavan kaupungin edustajan kannanotto vaikuttaa siltä, että selitetään mustaa valkoiseksi.

Leena Salonpää

Kauhavan Leikkikoulu ry:n puheenjohtaja