Ilmavoimat 100 –perinnejuhlaa

Lentosotakoulun perinneyhdistys ry jatkaa Lentosotakoulun 85 vuoden kunniakkaiden perinteiden vaalimista Kauhavalla järjestämällä isänmaallisen juhlan 29.9. varuskuntaravintolassa.

Ilmavoimat 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi perinnejuhlan teemana on tasavallan presidentin vuonna 1987 Kauhavan Lentosotakoululle osoittama arvostus hänen myöntäessään joukko-osastolipussa käytettävät Vapaudenristin nauhat.

Juhlapuheen pitää historiantutkija, dosentti Lasse Laaksonen. Olen esittänyt hänelle toivomuksen, että juhlapuhe voisi sisältää esimerkiksi seuraavia Kauhavan Lentosotakoulun historiaan olennaisesti liittyviä kysymyksiä:

Mitkä olivat ne taustat ja kriteerit, joiden perusteella presidentti antoi tämän kunnian Ilmavoimien joukko-osastoista ainoastaan Kauhavalle? Mikä merkitys Kauhavan Lentosotakoululla on maamme itsenäisyyden puolustamisessa? Mihin perustuu se, että Kauhavalla lentäjäkasteensa saaneet lentäjät selviytyivät niin hyvin ylivoimaiselta tuntuneesta tehtävästään?

Lasse Laaksonen toimii Suomen ja Skandinavian historian dosenttina Helsingin yliopistossa, Suomen sotahistorian dosenttina Maanpuolustuskorkeakoulussa ja sotahistorian dosenttina Itä-Suomen yliopistossa.

Hänen Todellisuus ja harhat – Kannaksen taistelut ja suomalaisten joukkojen tila talvisodan lopussa -väitöskirjansa (1999) herätti paljon keskustelua ja sai osakseen kiitosta. Laaksosen Mistä sotakenraalit tulivat -tutkimus selvitti talvisotaa sotilasylijohdon rakentumisen ja henkilökohtaisten taustojen näkökulmasta.

Tuorein tutkimus ”Viina, hermot ja rangaistukset – sotilasjohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918–1945” valittiin ehdolle sekä Vuoden tiedekirjaksi että Vuoden historianteokseksi. Laaksonen on myös esiintynyt kansainvälisissä seminaareissa ja syventynyt muun muassa sotilaspedagogiikkaan ja sotataitoon Yhdysvaltojen sotilasakatemiassa West Pointissa.

Musiikista vastaa Seinäjoelle vasta perustettu MPK-Pohjanmaan soittokunta. Uusissa univormuissaan esiintyvässä orkesterissa on 45 soittajaa, ja sitä johtaa Seinäjoen kaupunginorkesterin trumpetisti Arto Panula.

Kuorovieraaksemme saamme Etelä-Pohjanmaan Poliisilaulajat. Juhlapuvuissaan esiintyvää 30 poliisimiehen maakunnallista kuoroa johtaa Ilmajoen musiikkiopiston rehtorin virasta hiljattain eläköitynyt diplomilaulaja Arto Risku.

Juhlaan on kutsuttu myös Suomen ilmasotaveteraanien Pilvenveikot ry:n edustajat, jotka tuovat oman tervehdyksensä läheiselle sotakoululleen. Kauhavan kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Ohjelma huipentuu Sibeliuksen Finlandiaan, Op. 26. Isolle puhallinorkesterille ja mieskuorolle sovitetussa estradiesityksessä on mukana 75 soittajaa ja laulajaa. Koskaan aiemmin Kauhavalla ei ole kuultu näin suuren orkesterin ja kuoron yhteisesitystä tästä koskettavasta Suomen itsenäisyystaistelun vahvimpiin symboleihin kuuluvasta teoksesta.

Perinneyhdistys toivottaa lämpimästi tervetulleiksi kaikki Kauhavan Lentosotakoulun perinnettä arvostavat juhlavieraat. Juhlatunnelman nostamiseksi pukukoodiksi toivotaan paraati- tai juhlapukua kunniamerkein.

Olli Nieminen Lentosotakoulun Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Kauhava