Fiksusti ja asiallisesti vaikuttamalla

Kauhava maakunnan sydän vuonna 2025. Näin lukee Kauhavan kaupunkistrategiassa halutusta tilanteesta 2025. Visioita, arvoja, päämääriä sekä kriittisiä menestystekijöitä, joissa on onnistuttava. Paljon isoja asioita toteutettavaksi! Kyseinen strategia on hyväksytty vuonna 2017.

Kauhava on muun muassa juuri nyt rakentanut ja on rakentamassa kouluja jokaiseen aluekeskukseen. Tonttipolitiikalla on pyritty saamaan ja saatukin uusia rakentajia/asukkaita kaupunkiin. Ympäristöä on hoidettu.

Mutta nyt tuntuu todella hämmentävältä tiedolta, jopa koomiselta, Kaksineuvoisen esitys Alahärmän, Kortesjärven ja Ylihärmän terveysasemien sulkemisesta. Missä on se kokonaisuuksien hallinta, jota tarvittaisiin juuri nyt? Kauhava tarvitsee asukkaita, tekijöitä myös tulevaisuudessa. Tuoko terveysasemien sulkeminen sitä turvaa ja mielen terveyttä, jota asukkaat tarvitsevat tämän päivän ja huomisenkin yhteiskunnassa? Terveys ja terveydenhoito on yksi tärkeimmistä, jos ei tärkein, ihmisen perustarve ruuan ja lämpimän tuvan jälkeen. Jotenkin tuntuisi myös järkevältä, ettei laiteta kaikkia munia yhteen koppaan näinä tämän päivän ja tulvien pandemioiden aikakautena.

Jos palataan tuohon sydänasiaan. Jotta kaupungin sydänkeskusta eläisi ja hengittäisi, se tarvitsee voimakasta ympäristöä. Keskusta tarvitsee haja-asutusalueita ja aluekeskuksia, ja aluekeskukset tarvitsevat omia haja-asutusalueita voimakkaine kylineen. Jos yksikin edellisistä pettää, pettää koko rakenne pikkuhiljaa. Meillä on vielä rakenteita olemassa, miksi hajottaisimme tulevaisuuden rakenteita?

Kaikkia meitä ”sivukyläläisiäkin” tarvitaan kokonaisuuden luomiseksi ja ylläpitämiseksi. Arvomme, omaisuutemme, niin henkinen kuin fyysinen, ovat täällä keskustan ulkopuolella ja haluamme, että myös ne pitävät arvonsa.

Me asumme täällä ja haluamme, että meitä kaikkia kuntalaisia kohdellaan vastavuoroisesti ja kokonaisuudessa yhdenvertaisesti - fiksusti, aivan kaikilta tahoilta.

Hyvät ihmiset, käykää lukemassa kaupungin kotisivuja. Sieltä löytyy asioita, jotka koskettavat juuri sinuakin. Sieltä löytyy myös jokainen edustajamme, luottamushenkilön nimi, joka on toivottavasti tietoinen myös kaupunkistrategian päämääristä ja arvoista.

Vain asiallisesti vaikuttamalla ja seuraamalla päästään eteenpäin. Eikä yhtään olisi pahasta, jos asioita tulisi julkisuuteen jo suunnitteluvaiheessa. Eliminoitaisiin monta turhaa kiemuraa ja valitusta.

Kai Tamminen kuntalainen