Ethän ole kuplassa?

Nimimerkki alahärmäläinen kirjoitti Härmät-lehdessä toukokuussa 1968, että Alahärmä ja Ylihärmä ovat kuin ”susi ja Hantulan koira”. Hupaisa vertaus tarkoittanee, että kunnat olivat kaikkea muuta kuin ystäviä keskenään. Näkemys liittyi 1960-luvun lopun suureen kuntauudistushankkeeseen, joka kuivui kokoon. Ei siis mitään uutta auringon alla.

Sanotaan, että hankaliin asioihin pitää etsiä yksinkertaisia ratkaisuja. Joku viisas on myös todennut, että positiiviseen lopputulokseen ei pääse negatiivisella asenteella.

Some-maailma tuntee termin kuplautuminen. Samalla tavoin ajattelevat kuplaihmiset käyvät keskusteluja vain hengenheimolaistensa kanssa. Ajan pitkään kuplat erkaantuvat yhä kauemmas toisistaan.

Kuplia voi syntyä myös yritysten ja hallinnon huipulle. Työntekijöiden tai kuntalaisten arkeen ei olekaan enää tuntumaa. Ihmetellään, mitä ne siellä nyt taas valittavat, niillähän on kaikki hyvin.

Kun toisten todellisuus tuntuu vieraalta, välinpitämättömyydelle ja sisäisille jännitteille syntyy elintilaa. Jos asiaan ei tartuta, siitä voi seurata liuta menetettyjä mahdollisuuksia ja kurjistumisen kierre.

Nyt tarvitaan uusia, raikkaita avauksia, yhteistyön eleitä, puheita ja tekoja, jotta tämä kauhavalais-härmäläis-kortesjärveläinen yhteisömme voisi kehittyä. Vuoropuhelua eri alueiden asukkaiden ja toimijoiden välillä sekä myös mainittujen ja hallintokoneiston välillä on rohkeasti lisättävä.

Valtuutetuista kopin otti jo Vesa Takala, jonka ajatuksia seuraavalla aukeamalla.

Ajankohtaisesta asiasta toiseen: tässä lehdessä puhutaan myös vanhustenhoidosta. Erinomaisen tärkeä teema sekin.

Marianne Lähde