Aloituspaikkojen lisääminen on Kauhavan onni

Komiat-lehti selvitti 17.6.2020 kasvatus- ja opetuslautakunnan 9.6. pidettyä kokousta, jossa käsiteltiin kaupunginvaltuutettu Esa Puronvarren (ps) oikaisuvaatimusta, joka liittyi Kauhavan lukion aloituspaikkojen kasvattamiseen 75:stä 90:ään lukio-opinnot aloittavaan opiskelijaan. Puronvarren esitys asiaa koskevan ja 12.5. tehdyn lautakunnan päätöksen kumoamisesta raukesi kuitenkin kannattamattomana.

Oikaisuvaatimus liittyi muotovirheeseen, joka syntyi, kun lautakunnan kokousta 12.5. johtanut varapuheenjohtaja ei pyytänyt allekirjoittanutta poistumaan päätöksenteon ajaksi. Mielenkiintoiseksi Puronvarren oikaisuvaatimuksen tekee kuitenkin se, ettei hän tehnyt vastaavaa oikaisuvaatimusta kahden muun lukioasian käsittelystä samassa kokouksessa. Olimme Härmän lukion rehtori Jari Salmisen kanssa esittelemässä asiantuntijan ominaisuudessa myös lukioidemme tuntikehystarpeita ja lukiokoulutuksen järjestämistapaa toukokuun jälkipuoliskolla.

Kaikki em. lukiokoulutukseen liittyvät asiat olivat esityslistalla peräkkäin. Tulkitsimme Salmisen kanssa asian kokoustilanteessa niin, että kommentoimme kaikkia kolmea asiaa ennen lautakunnan päätöksentekoa. Yllätys oli suuri, kun lautakunnan varapuheenjohtaja, sivistysjohtaja, paikalla ollut kaupunginjohtaja tai lautakunnan jäsenet eivät ohjeistaneet meitä poistumaan kokoustilasta. Myös Puronvarsi tyytyi tilanteeseen ja oli yksimielisesti hyväksymässä kyseiset päätökset. Virhe oli siten kokoustekninen.

Kauhavan kaupungin ja lukiokoulutuksen kannalta mitään vahinkoa ei kuitenkaan tapahtunut. Päinvastoin. Lukiolaiset pääsivät oppilaitokseen, joka toimii jatkossa terveissä ja moderneissa tiloissa. He pääsivät lukioon, joka oli Helsingin Sanomien toukokuun vertailussa Etelä-Pohjanmaan paras ja valtakunnallisesti sijalla 45 kevään pakollisina kirjoitettujen ylioppilasaineiden tuloksissa. He pääsivät lukioon, jossa ensi syksynä aloittaa liikunnallisesti lahjakkaille ja motivoituneille lukiolaisille suunnattu monilajiryhmä 34 opiskelijan voimin.

Kauhavan kaupunkikin hyötyy taloudellisesti, koska olen voinut hyväksyä lautakunnan fiksun päätöksen jälkeen lukioomme 86 opiskelijaa. Jokainen lukiolainen tuo kaupungillemme laskennallisesti valtionosuutta 7738,54 euroa. Yli vanhan kiintiön valitut 11 opiskelijaa (joista neljä Kauhavan ulkopuolelta) tuovat talouskurimuksessa taiteilevan Kauhavan kassaan siten 85123,94€.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajana olen tuonut opiskelijoitamme kaupunginvaltuuston kokouksiin ja seuraamaan vaalipaneeleja jo 26 vuoden ajan. Johtopäätökseni nykytilanteesta on kiteytettynä seuraava:

Kauhavan elinvoiman kasvattaminen vaatii kaikkien panosta ja joutavasta riitelystä ja kehityshankkeiden kampittamisesta luopumista. Valitettavan harva osaa vieläkään nähdä Kauhavaa kokonaisuutena. Olen valmis keskustelemaan Esa Puronvarren kanssa lukiokoulutuksesta ja muista kouluasioista milloin tahansa kasvokkain. Kun koulutusta kehitetään, molemmat pitävät puukot tupes.

Toni Uusimäki

rehtori

Kauhavan lukio