Tilaajalle

Resurssit sinne, mihin pitääkin

Kaupunginhallitus jatkoi maanantaina ensi vuoden talousarvion käsittelyä. Saimme uutisoitavaa, kun Kauhava-lisäksi nimetty alle kolmivuotiaiden lasten kotihoidon tuki meni läpi. Ennakkoon oli tiedossa, että virkamiehet eivät lisää tukeneet. Asiaan palataan vielä, sillä asian valmistelu jatkuu, ja lopullisesti siitä päättää kaupunginvaltuusto.

Eteläisen Suomen kunnat käyttivät kuntalisää yleisesti kymmenen vuotta sitten. Tuli positiivisia kasvuongelmia, kun pääkaupunkiseutu veti muuttajia, koulut ja päiväkodit täyttyivät. Kuntalisän määrästä saattoi kuulemma jopa neuvotella. Ajat ovat nyt toiset, ja varhaiskasvatus edullista.

Äkkiseltään sanoisin, että jos Kauhavalle halutaan houkutella lapsiperheitä Etelä-Suomesta, kuntalisä on syytä olla valikoimapakissa mukana, samoin kuin yksityisen hoidon mahdollistava palveluseteli, josta Kauhavalla luovuttiin säästöjen takia.

Jos tarkoitus on pääasiassa kilpailla esimerkiksi Lapuan kanssa, ratkaisu tuntuu yhtäkkiä kalliilta. Jokainen kunta haluaa mennä maakuntaan hyvässä asennossa. Täällä on ylijäämiä, mutta poliitikkojen ja virkamiesten huolen ymmärtää, sillä edessä on monella tavalla suuri tuntematon.

Lisäresursseista nuorisotoimeen, psykologi- ja kuraattoripalveluihin hallituksella ei ollut eriäviä näkemyksiä. Korona-aika ei ole ainakaan parantanut lasten ja nuorten hyvinvointia, ja monet toimia hoitavat ovat jo ennestään työllistettyjä.

Kymmenet paikallislehdet avaavat maksuporttinsa tai näköislehtensä luettaviksi loppuviikosta. Lehtien kautta on mahdollisuus tutustua elämään eri puolilla Suomea. Uutismedian liiton järjestöpäällikkö Ilona Hannikainen muistuttaa, että paikallislehdellä on suuri merkitys paikallisen yhteisön rakentajana, luotettavan tiedon lähteenä ja turvallisen keskustelun ylläpitäjänä.

Marianne Lähde