Tilaajalle

Kuuntelisitteko, pliis?

Kaupungin tarkastuslautakunta soittaa kärsivällisesti samaa levyä: Vuoden 2017 arviointikertomuksessa se myönsi pettyneensä siihen, että nurkkakuntaisuus ja vanhat kuntarajat vaikuttavat edelleen ja vaikeuttavat kehittämistä. Samoin vuoden 2018 arviointikertomuksessa se myönsi pettyneensä siihen, että nurkkakuntaisuus ja vanhat kuntarajat vaikuttavat edelleen ja vaikeuttavat kehittämistä.

Lautakunta joutuu harmikseen toteamaan kerta toisensa jälkeen myös, että sen kirjaamat havainnot ohitetaan valtuustossa usein olan kohautuksella, keskusteluitta.

Tarkastuslautakunta on lakisääteinen. Sen tehtävänä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet toteutuneet kunnassa ja kuntakonsernissa ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Kuntalaki ei toki mainitse, että arvioinnin kohteiden pitäisi millään tavalla lotkauttaa korviaan lautakunnan huomioille, saati parantaa tapojaan, mutta maalaisjärjellä ajateltuna sen luulisi olevan perimmäinen tarkoitus.

Arvioinkertomusurakoiden vaikuttavuudesta tulee väkisinkin mieleen luokkatilanne peruskoulusta. Puheenvuoro on kuuliaisilla tukioppilailla ja yleisönä ikätovereita: ”Hei, voisitteko te nyt kuunnella, pliis.” Mutta eivät ne vaan voi.

Kaupunginhallituksen ja lautakuntien vuoden 2017 kertomukseen antama yhteisvastaus huipentui toiveeseen, että tarkastuslautakunta luetteloisi arviointikertomuksen loppuun havainnot, joihin se toivoo kommenttia. Sillä tavalla olisi helpompaa. Toive ei toteutunut, koska tarkoitus on, että perusteellinen, 30-sivuinen kertomus luetaan kokonaan.

Anu Nahkala