Taiteilijan takasuora

Olen Riihimäen suvulta perinyt jonkinasteisen kilpailuvietin. Olihan yli satavuotiaan Ylihärmän Junkkareiden yksi perustajajäsenistäkin meidän sakkiamme. Niinpä melkein joka lajissa on sumeilematta kisattu lappu rinnassa.

Rullaluistelu on hienoimpia lajeja, mitä olen harrastanut. Yksissä kisoissa eräs karpaasi alkoi puhua Double Push -tekniikasta. Netistä löytyikin tietoa asiasta, ja opettelin sinnikkäästi mestarien tyyliä. Homma vaikutti hankalalta, mutta niin vain opin painamaan edestä potkuun lähtevää jalkaa ensin sisälle päin, mistä sitten potku aukeaa normaaliin luistelutyyliin sivulle.

Ensimmäinen kisa uudella tyylillä oli maratonin mittainen maantiekisa Isojoki - Kauhajoki. Meitä erottui kolmen kopla jo alussa. Lopulta jäljellä olimme minä ja Korven Jukka Kristiinankaupungista. Muutama kilometri ennen maalia Jukka lähti ja minä jäin potku potkulta.

Kun viitoitus maaliin loppui, olin aivan kuutamolla.

En tiennyt kuin sen, että maali on jossain Kauhajoella. Pyörin ympäri kylää. Luistelin erääseen kauppaankin sisälle. Mustikkakeitto rinnuksilla tiedustelin, missä mahtaa olla Suupohjan maratonin maali. Jengi katsoi outoa ilmestystä. Kukaan ei tiennyt. Hermot olivat jo totuttuun tapaan katkeamispisteessä. Välillä pyörin joen toisella puolella. Lopulta ei auttanut lähteä kuin tulosuuntaan.

Vihdoin tuli tuttu kaveri vastaan tuulipuku päällä resuuttaen. Maalimerkinnät oli jo keritty laittaa, ja niin viiletin maaliin muiden joukossa. Otti niin kupoliin hyvän sijoituksen valuessa taas ynnä muut -osastolle.

Onneksi valokuvaaja oli kellottanut aikoja kilometri ennen maalia. Niin maaliviitoituksesta rähisevälle härmäläiselle tuplapotkumiehellekin saatiin aika 1.23 ja sijoitus lopulta toiseksi.