Miinan tervyysiä

Muistan, kun joskus kakarana jäin ihimettelemhän tätini lapsuusmuistoja. Täti oli syntyny samana vuanna, kun Titanikki uppos ja oli niin ollen pikkuusen iäkkähämpää vuasimallia. Täs yhtenä päivänä pullahti miälehen, kuinka outoa oli siihen aikahan ollu, kun tenavien oli pitäny teititellä omia vanhempiansa. Mihinään tapaukses heitä ei saanu puhutella tai heistä toimittaa etunimillä.

Solis ollu aivan kauhiaa ja kyllolis annettu nokoittia. Täti otti asian esihin usiampahankin kertahan meillä käyresnänsä, kun se havaatti notta me käytimmä äireestä ja isästä niiren nimiä Lilia ja Veikko. Meirän miälestä soli luantevaa, eikä meirän vanhemmat koskaan puuttunu siihen. Ne oli nuarempia ku täti eikä niiren ollu trengänny enää teititellä.

Omas lapsuures piti kyllä kans vanhempia viarahia ihimisiä teititelläkki. Kouluskin opetethin käytöstapoja, kuinka tervehrithän ja mitä sanothan mihinäkin tilantehes.

Kiällettihin etuulemasta, kehootethin orottamhan omaa vooroa, niiamhan ja kumartamhan.

On tultu tähän päivähän. Käytöstavat pakkaa unohtua. Sanothan asiat suaraa, kiitoksen sana nialaastahan, anteeksi tuloo englanniksi jos tuloo. Ovi paiskathan kiinni seuraavan noukan erestä. Oman asian eteheppäin viämistä piretähän niin tärkiänä, jotta voirhan puhua toisen päälle.

Pirän pahana, kun manaamisesta ja rumasta kiälenkäytöstä on tullu yleenen tapa. Ennen pruukas manata vaan miähet ja nekin vaan jos oikeen vastusti tyähommis tai kun sattuu joku tulemus. Nykyään kirosanoolla höystetähän puhetta kaikiis ikäluakis. Niitä piretähän jonkillaasina täytesanoona. Jokku pitää jopa huvittavana, kun pikkukersa pällähyttää krouvisti jonku kirosanan. Tuumatahan vaan notta tua mäläkki tuloo elämäs päriäämähän.

Mä väitän kuitenkin, jotta niillä vanhanaikaasilla käytöstavoolla teköö viäläki vaikutuksen. Oon koittanu omia tenavia opastaa, että esimerkiksi tyänhaus kannattaa muistaa käytöstavat: kätellä kunnon ottehella, kattua silimiihin ja vastata kysymyksiihin selevästi ja lopuuksi ”kiitos” ja ”näkemiin”. Ei pirä saapastella paikalle niinku Euroopan omistaja ja nojaalla flaatina lavittalla.