Kolumni: Tapaus tiän päällä nuoruudestani

Tämä tapaus sattuu kymmeniä vuasia sitten, olin silloon vähän päälle kakskymppinen nuarimiäs.

Oli komia loppukesän päivä ja mulla oli töistä vapaapäivä. Päätin lähtiä käymähän vanhempieni tykönä Kauhavalla. Mulla oli vanha Taunus 17 M -farmariauto, jolla ajelin. Matka meni hyvin Kortesjärven Kukkoolan kylähän. Tuli äkkipysährys. Kukkoolan kylän läpi virtaa piäni joki tai puro, jonka yli on tiätysti silta. Sillalle tulles on loiva kaarre, ja alueella oli nopeusrajootus, joten siihen ei kovan lujaa saanu ajaakkaa.

Sillasta vajaan saran metrin pääs oli TVH:n auto pysäyksis keula mun menosuuntaani vasten, auton lavalla näkyy olevan kuarma multaa, jota auton takana oleva raktorikaivuri oli tiänvarsiojaa kaivaessansa lastannu. Kuarman päällä istuu miäs, mutta kaivurin katolla oleva keltaanen varootusvalo ei vilakkunu eikä kaivurin kauha liikkunu.

Koitin mennä kuarma-auton sivusta ohi aivan ojanreunaa ajaen. Kun olin pääsemäs kuarma-auton ohi ja rupesin näkemähän kaivurin perähän, se tuli ja törmäs mun auton kylykehen aivan mun selekäni taakse. Taunuksen kylyki meni ruttuhun sisällepäin. Pysäytin autoni ja sanoon miähille, jotta soittakaa poliisit. Parin tunnin orottelun jäläkehen mustamaija tuli. Siitä astuu pihalle kaks vankkaa, jo vähä vanhempaa poliisia. Vaikutti, jotta poliisit ja automiähet oli tuttuja keskenänsä, mä olin ainut ulukopualinen. Ne tervehtiivät toisiansa ja sanoovat, jotta mitä varten heirät siihen hälyytettihin, eihän nuasta kaivurin painoosta oo lähteny ku vähä maalia pois. Käskin kattomahan mun auton kylykiä, se on aivan rutus. Poliisit rupes väittämähän, jotta mä ajoon päälle, sanoon, jotta kattotahan jäläkiä, jokka näkyy tiäs selevästi. Poliisit vaan jankutti, jotta mä ajoon päälle, sanoovat antavansa mulle hyvän neuvon: Häivy äkkiää paikalta tai saat viälä satasen sakon päälle.

Täs vaihees mun uskoni poliisin oikeurenmukaasuutehen loppuu.