Kolumni: Jannen kynästä

Aina saatavilla

Yksinkertaisen laskuopin mukaan aikuinen ihminen käyttää vuorokaudesta yhden kolmasosan nukkumiseen, yksi kolmasosa menee töissä ja loppu on sitten omaa vapaa-aikaa.

Viikoittainen työaika palkansaajalla on yleensä 40 tunnin kieppeillä. Yrittäjillä rajaukset eivät ole selkeitä. Joku tekee kuuleman mukaan töitä yötä päivää.

Työelämä on muuttunut markkinoille tulleiden erilaisten teknisten vempainten vuoksi. Matkapuhelin, sähköposti ja muu sosiaalinen media antavat mahdollisuuden olla saatavilla käytännössä koko ajan.

Moni työ ei ole enää nykyään paikkasidonnaista. Erityisen hyödyllistä on esimerkiksi se, että yhden kokouksen takia ei tarvitse matkustaa toiselle puolen Suomea tai maailmaa. Skypellä asiat hoituvat näppärästi, ja aikaa jää muihin hommiin.

Työelämä on siis muuttunut tehokkaammaksi? Ainakin työn ja vapaa-ajan välinen raja on hämärtynyt. Suomalaiset ovat työteliästä kansaa, ja oma tehtävä halutaan hoitaa aina hyvin. Tämän takia päivystys pelaa usein myös vapaa-ajalla.

Joku kriitikko on tosin sanonut, että samalla näennäistyön määrä on myös lisääntynyt. Töissä ikään kuin roikutaan koko ajan, vaikkei se aina olisi välttämätöntä.

Ihmisen pääkopalle saattaisi kuitenkin olla paikallaan välillä nollata mieli täysin työasioista. Joskus on kieltämättä itselläkin käynyt mielessä, pitäisikö lomalla olla selkeästi tavoittamattomissa.

Maapallo pyörii radallaan hienosti ilman jatkuvaa vartiointiakin.

Tai hoidanko sittenkin vielä tuon yhden asian?