Kolumni: Arkadianmäeltä

Lauantai oli juhlapäivä. Vietimme uuden Alajokitien vihkiäisiä keskellä lakeutta. Maakunnan kestouutisaihe ”Ämpin silta” -projekti on valmis. Tästä yhteydestä on haaveiltu 80 vuotta, ja nyt se on totta. Myös liikenneministeri Anne Berner kunnioitti juhlaa puheellaan. Tapahtuma oli monisatapäinen menestys. Monille kuntalaisille asialla on periaatteellinen merkitys. Sillan toteuttaminen on viesti, että Kauhava pitää sitoumuksensa: niin kaikille asukkailleen kuin kumppaneilleen maailmalla. Ylihärmäläisille silta on ollut mittari siitä, noudatetaanko uudessa kaupungissa kuntaliitossopimuksen periaatteita.

On välttämätöntä, että liitoskunnissa pelataan reilua peliä. 1,5 vuoden päästä meidän arkeemme alkaa vaikuttaa uusi maakunta.

Keskeistä siinä, millaiseksi Etelä-Pohjanmaan maakunta muodostuu, on se, miten maakunnan eri seutukunnat kykenevät pitämään lupauksensa ja sopimuksensa toisilleen.

Suoraselkäisellä toiminnalla voidaan viedä läpi päätökset. Sen sijaan sovittujen asioiden vesittämisellä tai voimalla jyräämisellä saadaan kyllä tapettua kehitys.

Elinkeinopolitiikka on herkkää niin maakunnan tasolla kuin kunnassa. Jokaisella kunnal-

la on oikeus tarjota mahdollisuuksia firmoille, mutta kilpailuneutraalius ja markkinalähtöisyys pitää säilyttää. Kunnan sisällä pitää alueiden erikoistua, mutta valkoisia läikkiä ei saa jäädä.

Kahdeksan vuotta täyttäneellä Kauhavalla on kokemusta sekä vahvasta kylähengestä että repivistä valituskierteistä. Panostetaan ensimmäiseen, koska sillä saadaan enemmän aikaan.