Kolumni

Rusakkojen karnevaalit pidettiin mökkimme viereisellä sänkipellolla toukokuun alkupuolella vuosi sitten. Touhusimme vaimoni kanssa siinä ulkosalla, kun vaimoni huomasi pellolla useita jäniksiä. Meiltä oli matkaa vajaa satametriä, joten saimme seurata tapahtumia aivan aitiopaikalta.

Osanottajia oli kuusi, ja siinä käytiin nyrkkeilyotteluja. Kaksikin paria otteli samaan aikaan. Välillä syötiin, ja taas ottelut jatkuivat. En tiedä, oliko kyseessä piiri– vai aluemestaruudesta vaiko joku muu asia.

Turnaus oli keskellä päivää ja kesti useita tunteja. Ilmeiseti paremmuus saatiin ratkottua, kun osanottajat alkoivat pikkuhiljaa siirtyä läheiseen metsään. Joku jäi ruokailemaan turnauspaikalle aina iltaan asti.

Sitten talitiaisen ja kirjosiepon yhteiselosta. Samaan linnunpönttöön, jossa liito-orava majaili, alkoi talitiainen rakentaa pesää seuraavana keväänä.

Seurasimme sen touhuja ja ihmettelimme, kun samaan pönttöön alkoi mennä myös kirjosieppokoiras. Siinä ne vuoronperään hakivat rakennusaineita, joskus näytti myös kirjosiepponaaraskin pistäytyvän pesässä.

Muutaman viikon kuluttua alkoi pöntöstä kuulua kovaa piipitystä, ilmeisesti poikaset olivat kuoriutuneet.

Silloin koittivat talitiaiselle ja kirjosieppokoiraalle kiireiset ajat. Vuoron perään ne kantoivat pesueelle ruokaa, ja aina silloin tällöin näytti kirjosiepponaaraskin pistäytyvän pesässä.

Emme onnistuneet näkemään, minkäsorttisia lintuja pesästä tuli ulos. En osaa kertoa sitäkään, kuinka tavallista luonnossa tällainen sekaliitto on.