Jannen kynästä

Viime viikon tiistaina tuli tietoon Finn Power-yhtiön esitys rakentaa uudet toimitilat Kauhavan sijasta Seinäjoen Rovekseen uuden ohitustien varteen. Tieto oli meille kauhavalaisille pettymys, vaikka kilpailutilanteen ollessa käynnissä tähänkin vaihtoehtoon oli syytä varautua. Yhtenä perusteena on mainittu Kauhavan tontin paalutuskustannukset.

Kauhavan kaupunki teki parhaansa resurssit huomioon ottaen pitääkseen ison toimijan paikkakunnalla. Kauhavan tarjous on omasta mielestäni viritelty kuntoon. Yritys työllistää yli 300 henkilöä. Heistä hieman alle puolet asuu Kauhavalla. Uusi tehdas rakennetaan voimassa olevalla esityksellä 40 km etelään päin. Työmatka ei ole jatkossakaan toki kohtuuton, mutta Kauhavan kannalta päätöksestä jää paalun maku suuhun. Aluetalouskaan ei voita tässä mitään.

Yhtiöt tekevät sijoittumispäätöksensä omista lähtökohdistaan ja ulkopuolista neuvoa ei tarvitse ottaa vastaan. Lähdin kuitenkin selvittämään kotiseutuhengessä, löytyisikö Kauhavan tarjoukseen lisäekstraa. No löytyi sitä. Nykyisten tilojen remontointiin saattaisi saada tukea energiatehokkuuden parantamiseen. Näin voitaisiin pienentää rakentamiskustannuksia. Seinien korjaamiseen sitä ei heru, mutta teknisiin ratkaisuihin esimerkiksi hukkalämmön talteenotossa tai valaistuksen parantamisessa voidaan rahaa myöntää.

Onko selvityksellä vaikutusta päätöksiin, jää nähtäväksi. Mallia on kuitenkin Suomessa laajasti hyödynnetty. Energiafiksut ratkaisut ovat myös osa voimassa olevaa hallitusohjelmaa.

Paikkakunnat kilpailevat yritysten sijoittumisesta. Kun tarjousta tullaan kysymään, sellainen tietenkin tehdään. Kauhavallakin pitää olla jatkuva valmius heittää pökköä pesään kun ovelle koputetaan.